Hranolky
- brambory (oloupané) 500 g
- rostlinný olej
- sůl
Ryba
- hladká mouka 75 g
- vejce 1 ks
- sůl větší špetka
- pepř (čerstvě namletý)
- cukr 1 lžička
- minerální voda 125 ml
- treska (případně jiná mořská ryba) 2 filety
- citron
- jablečný ocet
Vzpomínám si na svůj výlet do Brightonu, bylo léto, sluníčko a na pláži prodávali Fish & Chips – stejně jako všude ve městě. Cestou po místním molu jsem ukusovala jednu hranolku za druhou a usmyslela si, že se tam ještě brzy vrátím. Dneska je to už několik let a v Brightonu jsem od té doby nebyla, proto si tuhle klasiku ráda někdy dělám doma a připomínám si tak Anglii.
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme hranolky. Brambory si nakrájíme na silnější plátky, a potom na hranolky. Hranolky zbavíme škrobu tak, že je v sítku důkladně propláchneme studenou vodou. Brambory dobře osušíme utěrkou. Máme dvě možnosti, jak hranolky připravit. Pokud preferujeme zdravější variantu, pečeme je v dobře rozpálené troubě na pečicím papíru lehce pokapané olivovým olejem. Pravé "chips" se ale fritují. Do vyšší pánve (já teď nepoužívám jinou než svou novou GreenPan, kterou jsem si úplně zamilovala) nalijeme vyšší vrstvu oleje, který necháme rozpálit, a hranolky po částech smažíme dohněda. Čas od času je obrátíme. Pokud by se zdálo, že se rychle připalují, vařící olej zředíme studeným a ztlumíme teplotu. Celková doba fritování by měla být cca. 15 minut.
- Těstíčko připravíme tak, že do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, sůl a pepř. Přilijeme minerální vodu a žloutek, metličkou směs krátce prošleháme. Do těstíčka se mi nejvíce osvědčilo místo obyčejné vody přidat minerálku. Jednak má mnohem lepší chuť (žádný chlor, který nám teče doma z kohoutku), navíc bublinky těstíčko hezky nadlehčí a spolu s bílky zajistí, že směs je lehoučká a ryba se v ní dokonale obalí. Vedle v míse si dotuha vyšleháme jeden bílek a opatrně vmícháme k moučné směsi.
- Filety omyjeme, necháme okapat a dobře osušíme, nakrájíme na plátky tlusté asi 2 cm a osolíme. Kousky ryby obalíme v těstíčku, necháme dobře okapat a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme z každé strany pár minut dohněda.
- Osmažené kousky ryby podáváme pokapané jablečným octem, případně s kouskem citronu.