Suroviny
- dýně Hokkaidó 1 ks
- jablka (červené ) 2 ks
- česnek 3 stroužky
- červená cibule 1 ks
- olivový olej
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- smetana ke šlehání 250 ml
- voda (nebo vývar zeleninový či kuřecí) 500 ml
- zázvor (velikosti palce)
- pomerančová šťáva (z půlky či celého )
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Dýni důkladně omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Poté ji nakrájejte na měsíčky.
- Jablko zbavte slupky a jádřince a nakrájejte na měsíčky.
- Česnek zbavte slupky.
- Nakrájenou dýni, jablíčka a oloupaný česnek dejte na pečícím papírem vystlaný plech, pokapejte oliváčem, osolte a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut.
- Ve větším hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibuli.
- Přidejte upečenou dýni s jablíčky, orestujte a zalijte vodou či vývarem.
- Chvilinku povařte a poté přidejte sůl, smetanu a nastrouhaný zázvor.
- Nakonec rozmixujte dohladka.
- Podávejte ozdobené petrželkou, sekanými pistáciemi a smetanou.