Suroviny
- hovězí svíčková 3/4 kg
- bujón 2 kostky
- cibule 2
- mrkev 240 g
- celer 150 g
- mrkev 240 g
- celer 150 g
- petržel 150 g
- směs koření (na svíčkovou) 3 sáčky
- sůl
- smetana 1
- hladká mouka 2 PL
- citronová šťáva
- cukr
- olej
- knedlík
- rohlík 12
- hrubá mouka 3 hrnky
- sůl 2 ML
- vejce 3
Postup přípravy
- Pokrájenou zeleninu nadrobno vložím do rozpáleného hrnce s trochou oleje. Restujeme asi 15 minut. Mezitím si lehce po všech stranách špetkou soli nasolíme maso. Vložíme maso na orestovanou zeleninu a opečeme po všech stranách cca 5 minut. Maso obracíme tak, abychom ho při manipulaci nenapíchli (nejlépe vařečkou).
- Zalijeme vřelou vodou cca 1,3 l a přidáme hovězí bujon a koření. Uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a necháme 60 minut vařit. Maso vyjmeme z hrnce a nakrájíme na plátky. Z hrnce vyjmeme i koření v sáčcích. Smetanu s hladkou moukou rozmíchám v hrnečku a postupně přiléváme za stálého míchání do hrnce.
- Vše v hrnci následně rozmixujeme. Povaříme ještě cca 6 minut. Dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Do hrnce vložíme zpět nakrájené maso a necháme prohřát. Podáváme s knedlíkem. Jako ozdobu přidáme plátek citronu, brusinky a ušlehanou šlehačku.
Knedlík
- Suché rohlíky pokrájíme na kostičky. Mléko rozmícháme s vajíčkem a zalijeme tím kostičky. Takto zalité kostičky necháme odležet 20 minut – směs je ale dobré 1–2x jemně promíchat.
- Poté přidáme hrubou mouku – velkou hrst, tak, aby směs držela pohromadě, a začneme tvarovat samotné knedlíky – cca 7 cm široké šišky.
- Knedlíky před vařením dobře uplácáme a dáme do vody, která by měla vařit mírně, ne příliš, aby se knedlíky nerozpadly. Knedlík vaříme asi 20 minut bet pokličky. Po 10 minutách knedlíky obrátíme.
Autor receptu: Pavel Svoboda