Dip z pečených paprik
- červená paprika 2 ks
- paprička jalapeňo (nakládané)
- sušená rajčata 3 ks
- česnek 1 stroužek
- citronová šťáva 1/2
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř
Rajčatový dip
- rajčata (středně velká) 4 ks
- šalotka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- chilli papričky 1 ks
- koriandr 1/2 hrsti
- římský kmín špetka
- limetková šťáva 1/2
- sůl
- třtinový cukr 1/2 lžičky
- pepř
Jogurtový dip
- bílý jogurt (řeckého typu) 200 g
- nakládané okurky 2 ks
- kopr (čerstvý) 1/2 hrsti
- citronová šťáva 1/2
- sůl
- olivový olej
- pepř
Postup přípravy
- Dip z pečených paprik: příprava 30 minut Troubu rozehřejte na 250 °C program grilování. Papriky vložte pod gril a pečte ze všech stran do zčernání slupky.
- Po vyndání z trouby přikryjte horké papriky utěrkou, aby se zapařily, bude se vám lépe sundávat slupka. Následně papriky zbavte slupky a jádřince. Takto připravené papriky vložte do stolního mixéru.
- K paprikám přidejte všechny ostatní ingredience a nahrubo rozmixujte.
- Dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete pálivější, přidejte více jalapeňos.
- Rajčatový dip: příprava 5 minut Aby byl dip jemnější, zralá rajčata nejdříve nakrojte na spodní straně do kříže a lehce spařte ve vroucí vodě a zbavte slupky.
- Všechny ingredience vložte do stolního mixéru a rozmixujte do jemna.
- Chilli papričku přidávejte podle chuti, jestli chcete mít dip pálivější nebo ne, můžete vynechat. Finální dip by měl být lehce nasládlý.
- Jogurtový dip: příprava 5 minut Jogurtový dip je nejjemnější, finální chuť by měla být lehce nakyslá. Jogurt dejte do misky spolu s na drobno nakrájeným koprem.
- Sterilované okurky nakrájejte na menší kousky a vložte do misky k jogurtu.
- Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu.
- Vše zakápněte olivovým olejem a společně dobře promíchejte.