Poleva
- cukr 2 lžíce
Čokoládový dort
Postup přípravy
Čokoládový dort: dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, strany vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 150°C. Čokoládu, máslo a kávu rozpuštěnou ve 120ml vody dáme do kastrůlku a prohříváme, než se máslo rozpustí, ne však moc, nesmí se to vařit! Promícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr a kakao. Zvlášť vejce a podmáslí. Rozpuštěnou čokoládu, a vaječnou směs promícháme s moukou, vlijeme do formy a pečeme hodinu a půl. Vychladlý korpus rozřízneme na tři díly.
V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu, přelejeme tím čokoládu a rozmícháme. Trochou polevy spojíme korpus a zbytkem přelejeme dort, pomůžeme si stěrkou. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Všechny suroviny na zmrzlinu dobře spojíme a necháme zmrazit. Kromě vanilkového cukru můžeme přidat pro zvýraznění chuti i pár kapek vanilkové esence.