Suroviny
- máslo 50 g
- moučkový cukr 110 g
- tmavá čokoláda (min. 70%) 100 g
- hladká mouka 2 lžíce
- mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- vejce (bílky a žloutky zvlášť + 2 bílky) 4 ks
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Na lískooříškový ganáš
- poleva (hotová lískooříšková poleva) 110 g
- smetana ke šlehání 80 ml
Postup přípravy
- Vejce nechte venku z ledničky, aby měla pokojovou teplotu. Budete potřebovat 1,5 l formu na soufflé.
- Vymažte formu rozpuštěným máslem kolmými tahy zdola nahoru (pomůže to soufflé správně vyběhnout). Vysypte formu cukrem a přebytečný cukr vyklepte.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V misce nad kastrůlkem s mírně vroucí vodou rozpusťte a umíchejte dohladka nalámanou čokoládu. Nechte vychladnout.
- V kastrůlku rozehřejte máslo a smažte na něm mouku 1 minutu. Odstavte a vmíchejte mléko, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vraťte na sporák a za stálého míchání vařte 3 minuty. Vznikne hladká lepkavá „hmota“. Nechte vychladnout a vmíchejte žloutky a čokoládu.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do těsta vmíchejte nejdřív třetinu sněhu, aby se odlehčilo a potom teprve opatrně zbytek. Přemístěte těsto do formy a pečte 35 minut, dokud krásně nevyběhne.
- Mezitím si připravte ganáš – v malém kastrolku 5 minut povařte lískooříškovou polevu se smetanou za stálého míchání na hladký krém.
- Pomocí lžíce udělejte uprostřed soufflé malý dolík a opatrně do něj nalijte ganáš. IHNED servírujte. Cítíte jak to voní?