návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou

Hodnoceno: 2x
4–6 porce
do 1 hodiny
Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou
Autor: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou
Tenhle kříženec mezi starorakousko-uherskou žemlovkou a staročeskými chudými rytíři pochází z Alsaska-Lotrinska, regionu, v jehož kuchyni se snoubí francouzský šmrnc s německou bytelností. Neodolatelné spojení, především u sporáku.

Bettelman, jak se tam dezertu říká, sice vznikl stylem z nouze ctnost, ale dnes (a v tomto neskromném provedení) patří k vyhledávaným lahůdkám i v samotné Paříži. Ideální je na něm nejen zužitkování zbylých surovin (nabízí se zejména povánoční čas), ale i to, že polovinu práce můžete udělat několik hodin až den předem. A že je název vlastně protimluv? Vážení, dnes jsou některé butikové chleby dražší než mandle a tabulka čokolády…

Postup

  1. Pečivo rozkrájejte na kousky. V míse promíchejte cukr, kakao, vejce, vanilku a sůl. Vmíchejte mléko, přidejte kousky pečiva tak, aby byly pokryté, a pak nechte alespoň 1 hodinu (nebo přes noc) odpočívat v ledničce. Občas směs promíchejte. Pokud je pečivo hodně suché a vypadá, že dobře nenasákne, přilijte trochu mléka.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C a v konvici dejte vařit vodu. Vymažte čtyři formičky. Do poloviny je naplňte chlebovou směsí, posypte polovinou čokolády a mandlí a postup zopakujte. Formičky postavte do pekáče, do kterého se pohodlně vejdou. Do pekáče vlijte tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny výšky formiček. 
  3. Betellmany pečte asi 20 až 25 minut a podávejte je teplé, ideálně s bobkem zakysané smetany anebo řeckého jogurtu na vyvážení jejich sladkosti.
Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou
Autor: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou

Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Moderní domácnost beze zbytku

• recyklace přebývajících potravin a jídel

• kvalitní a promyšlené vaření

• inspirativní recepty české i světové kuchyně

• rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii

• tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Související témata: čokoládové recepty , Sladké , Německá kuchyně