Najděte si recept
Na co máte chuť?

Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou
Bettelman, jak se tam dezertu říká, sice vznikl stylem z nouze ctnost, ale dnes (a v tomto neskromném provedení) patří k vyhledávaným lahůdkám i v samotné Paříži. Ideální je na něm nejen zužitkování zbylých surovin (nabízí se zejména povánoční čas), ale i to, že polovinu práce můžete udělat několik hodin až den předem. A že je název vlastně protimluv? Vážení, dnes jsou některé butikové chleby dražší než mandle a tabulka čokolády…
Suroviny (4–6 porce)
- starší, nepříliš slané kynuté pečivo jako je veka, briošky, vánočka, loupáky, mazanec 200 g
- světlý přírodní cukr 30 g
- neslazené kakao holandského typu 2 lžíce
- velké vejce 1 ks
- přírodní vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1 velká špetka
- mléko 180 ml
- kvalitní čokoláda nasekaná nahrubo 70 g
- celé mandle nebo ořechy nasekané nahrubo 50 g
- trocha másla nebo oleje na vymazání formy
Postup
- Pečivo rozkrájejte na kousky. V míse promíchejte cukr, kakao, vejce, vanilku a sůl. Vmíchejte mléko, přidejte kousky pečiva tak, aby byly pokryté, a pak nechte alespoň 1 hodinu (nebo přes noc) odpočívat v ledničce. Občas směs promíchejte. Pokud je pečivo hodně suché a vypadá, že dobře nenasákne, přilijte trochu mléka.
- Troubu předehřejte na 180 °C a v konvici dejte vařit vodu. Vymažte čtyři formičky. Do poloviny je naplňte chlebovou směsí, posypte polovinou čokolády a mandlí a postup zopakujte. Formičky postavte do pekáče, do kterého se pohodlně vejdou. Do pekáče vlijte tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.
- Betellmany pečte asi 20 až 25 minut a podávejte je teplé, ideálně s bobkem zakysané smetany anebo řeckého jogurtu na vyvážení jejich sladkosti.
Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
Moderní domácnost beze zbytku
• recyklace přebývajících potravin a jídel
• kvalitní a promyšlené vaření
• inspirativní recepty české i světové kuchyně
• rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
• tradiční domácí postupy i moderní trendy
Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.
Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.
Vydává Smart Press, www.smartpress.cz