Suroviny
- pečivo (starší, nepříliš slané kynuté pečivo jako je veka, briošky, vánočka, loupáky, mazanec) 200 g
- cukr (světlý přírodní ) 30 g
- kakao (neslazené kakao holandského typu) 2 lžíce
- vejce (velké ) 1 ks
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžička
- mléko 180 ml
- čokoláda (kvalitní,nasekaná nahrubo) 70 g
- mandle (celé nebo ořechy nasekané nahrubo) 50 g
- máslo (nebo oleje na vymazání formy) trocha
- sůl 1 velká špetka
Bettelman, jak se tam dezertu říká, sice vznikl stylem z nouze ctnost, ale dnes (a v tomto neskromném provedení) patří k vyhledávaným lahůdkám i v samotné Paříži. Ideální je na něm nejen zužitkování zbylých surovin (nabízí se zejména povánoční čas), ale i to, že polovinu práce můžete udělat několik hodin až den předem. A že je název vlastně protimluv? Vážení, dnes jsou některé butikové chleby dražší než mandle a tabulka čokolády…
Postup přípravy
- Pečivo rozkrájejte na kousky. V míse promíchejte cukr, kakao, vejce, vanilku a sůl. Vmíchejte mléko, přidejte kousky pečiva tak, aby byly pokryté, a pak nechte alespoň 1 hodinu (nebo přes noc) odpočívat v ledničce. Občas směs promíchejte. Pokud je pečivo hodně suché a vypadá, že dobře nenasákne, přilijte trochu mléka.
- Troubu předehřejte na 180 °C a v konvici dejte vařit vodu. Vymažte čtyři formičky. Do poloviny je naplňte chlebovou směsí, posypte polovinou čokolády a mandlí a postup zopakujte. Formičky postavte do pekáče, do kterého se pohodlně vejdou. Do pekáče vlijte tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.
- Betellmany pečte asi 20 až 25 minut a podávejte je teplé, ideálně s bobkem zakysané smetany anebo řeckého jogurtu na vyvážení jejich sladkosti.
Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou Zdroj: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka