Recyklovaná kuchařka

Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou

Moje hodnocení
11x

Tenhle kříženec mezi starorakousko-uherskou žemlovkou a staročeskými chudými rytíři pochází z Alsaska-Lotrinska, regionu, v jehož kuchyni se snoubí francouzský šmrnc s německou bytelností. Neodolatelné spojení, především u sporáku.

4 porce
60 minut
německá

Suroviny

  • pečivo (starší, nepříliš slané kynuté pečivo jako je veka, briošky, vánočka, loupáky, mazanec) 200 g
  • cukr (světlý přírodní ) 30 g
  • kakao (neslazené kakao holandského typu) 2 lžíce
  • vejce (velké ) 1 ks
  • vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžička
  • mléko 180 ml
  • čokoláda (kvalitní,nasekaná nahrubo) 70 g
  • mandle (celé nebo ořechy nasekané nahrubo) 50 g
  • máslo (nebo oleje na vymazání formy) trocha
  • sůl 1 velká špetka

Bettelman, jak se tam dezertu říká, sice vznikl stylem z nouze ctnost, ale dnes (a v tomto neskromném provedení) patří k vyhledávaným lahůdkám i v samotné Paříži. Ideální je na něm nejen zužitkování zbylých surovin (nabízí se zejména povánoční čas), ale i to, že polovinu práce můžete udělat několik hodin až den předem. A že je název vlastně protimluv? Vážení, dnes jsou některé butikové chleby dražší než mandle a tabulka čokolády…

Postup přípravy

  1. Pečivo rozkrájejte na kousky. V míse promíchejte cukr, kakao, vejce, vanilku a sůl. Vmíchejte mléko, přidejte kousky pečiva tak, aby byly pokryté, a pak nechte alespoň 1 hodinu (nebo přes noc) odpočívat v ledničce. Občas směs promíchejte. Pokud je pečivo hodně suché a vypadá, že dobře nenasákne, přilijte trochu mléka.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C a v konvici dejte vařit vodu. Vymažte čtyři formičky. Do poloviny je naplňte chlebovou směsí, posypte polovinou čokolády a mandlí a postup zopakujte. Formičky postavte do pekáče, do kterého se pohodlně vejdou. Do pekáče vlijte tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.
  3. Betellmany pečte asi 20 až 25 minut a podávejte je teplé, ideálně s bobkem zakysané smetany anebo řeckého jogurtu na vyvážení jejich sladkosti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Recyklovaná kuchařka

Jitka Rákosníková Recyklovaná kuchařka

Moderní domácnost beze zbytku

  • recyklace přebývajících potravin a jídel
  • kvalitní a promyšlené vaření
  • inspirativní recepty české i světové kuchyně
  • rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
  • tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty