Křupavé mandle
- mandle (kousky ) 125 g
- cukr krupice 35 g
- moučkový cukr (na posypání)
Kostičky
- pistácie 60 g
- smetana ke šlehání (35 % tuku) 75 ml
- kondenzované mléko 395 g
- máslo 30 g
- hořká čokoláda (nahrubo nasekaná kvalitní ) 400 g
- mandle (křupavé mandle (viz výše)) 135 g
- kakao (holandské, na posypání)
Postup přípravy
- KŘUPAVÉ MANDLE: Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Nasekané mandle nasypte do mísy. V rendlíku smíchejte krupicový cukr s 25 ml vody a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, a vzniklý sirup nalijte na mandle. Promíchejte, aby se všechny mandle obalily.
- Pocukrované mandle rozložte na plech a posypte moučkovým cukrem. Pečte 15–18 minut a každých 5 minut je promíchejte, aby se opekly rovnoměrně. Poté je vytáhněte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- ČOKOLÁDOVÉ ČTVEREČKY: Čtvercový plech o rozměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 160 °C a na jiný plech, rovněž vyložený pečicím papírem, rozložte pistácie. Ty opékejte 8–10 minut, pak je vytáhněte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Mezitím do rendlíku nalijte smetanu a na středním plameni ji přiveďte k varu. Ihned poté k ní za stálého míchání přidejte kondenzované mléko a máslo. Směs zahřívejte na mírném plameni 2–3 minuty. Pak odstavte a přidejte čokoládu. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Hotovou čokoládovou směs přelijte do mísy a přidejte mandle a pistácie. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a pak směs nalijte do čtvercového plechu, který dejte na 3–4 hodiny do lednice ztuhnout.
- Na závěr posypte kakaem a nakrájejte na zhruba 3 cm velké kostičky. Skladujte při pokojové teplotě (pod 24 °C) v uzavíratelné nádobě, vydrží vám až týden. Pokud máte v místnosti tepleji, raději je skladujte v lednici.
Čokoládové kostičky s ořechy Zdroj: kuchařka Čokoláda