Kirsten Tibballs

Čokoládové kostičky s ořechy

Moje hodnocení
5x

Tyto drobné cukrovinky chutnají nejlépe s křupavými mandlemi, pistáciemi a hořkou čokoládou. Jsou to sladkosti intenzivní a bohaté chutě a zamilují si je spíše dospělí. Ti si je můžou vychutnat ke kávě nebo k čaji.

1 porce
60 minut

Křupavé mandle

  • kousky mandlí 125 g
  • cukr krupice 35 g
  • cukr moučka na posypání

Kostičky

  • pistácie 60 g
  • smetana ke šlehání (35 % tuku) 75 ml
  • kondenzované mléko 395 g
  • máslo 30 g
  • nahrubo nasekaná kvalitní hořká čokoláda 400 g
  • křupavé mandle (viz výše) 135 g
  • holandské kakao na posypání

Postup přípravy

  1. KŘUPAVÉ MANDLE: Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Nasekané mandle nasypte do mísy. V rendlíku smíchejte krupicový cukr s 25 ml vody a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, a vzniklý sirup nalijte na mandle. Promíchejte, aby se všechny mandle obalily.
  2. Pocukrované mandle rozložte na plech a posypte moučkovým cukrem. Pečte 15–18 minut a každých 5 minut je promíchejte, aby se opekly rovnoměrně. Poté je vytáhněte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  3. ČOKOLÁDOVÉ ČTVEREČKY: Čtvercový plech o rozměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 160 °C a na jiný plech, rovněž vyložený pečicím papírem, rozložte pistácie. Ty opékejte 8–10 minut, pak je vytáhněte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  4. Mezitím do rendlíku nalijte smetanu a na středním plameni ji přiveďte k varu. Ihned poté k ní za stálého míchání přidejte kondenzované mléko a máslo. Směs zahřívejte na mírném plameni 2–3 minuty. Pak odstavte a přidejte čokoládu. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Hotovou čokoládovou směs přelijte do mísy a přidejte mandle a pistácie. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a pak směs nalijte do čtvercového plechu, který dejte na 3–4 hodiny do lednice ztuhnout.
  5. Na závěr posypte kakaem a nakrájejte na zhruba 3 cm velké kostičky. Skladujte při pokojové teplotě (pod 24 °C) v uzavíratelné nádobě, vydrží vám až týden. Pokud máte v místnosti tepleji, raději je skladujte v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kirsten Tibballs

Knihy Omega Kirsten Tibballs

Šéfkuchaři přezdívají Kirsten Tibballs australskou královnou čokolády, protože tuto oblíbenou surovinu dokáže upravit na mnoho různých způsobů, ale vždy překvapivě a lahodně. Kirsten provozuje v Austrálii školu pro domácí kuchaře, a tak umí každý krok podrobně vysvětlit a v momentě, kdy byste si rádi přípravu trochu zjednodušili, vás jemně navede na správný směr. V knize Čokoláda představuje dezerty jednoduché i komplikovanější, které s ní však lehce zvládnete. Dáte si čokoládovou pěnu, sušenky s kokosem a malinami, čokoládový koláč, brownies nebo třeba pralinky?

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty