Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čokoládové kostičky s ořechy
Tyto drobné cukrovinky chutnají nejlépe s křupavými mandlemi, pistáciemi a hořkou čokoládou. Jsou to sladkosti intenzivní a bohaté chutě a zamilují si je spíše dospělí. Ti si je můžou vychutnat ke kávě nebo k čaji.
do 1 hodiny
36 ks porcí
Suroviny (36 ks porcí)
Křupavé mandle:
- kousky mandlí 125 g
- cukr krupice 35 g
- cukr moučka na posypání
Kostičky:
- pistácie 60 g
- smetana ke šlehání (35 % tuku) 75 ml
- kondenzované mléko 395 g
- máslo 30 g
- nahrubo nasekaná kvalitní hořká čokoláda 400 g
- křupavé mandle (viz výše) 135 g
- holandské kakao na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- KŘUPAVÉ MANDLE: Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Nasekané mandle nasypte do mísy. V rendlíku smíchejte krupicový cukr s 25 ml vody a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, a vzniklý sirup nalijte na mandle. Promíchejte, aby se všechny mandle obalily.
- Pocukrované mandle rozložte na plech a posypte moučkovým cukrem. Pečte 15–18 minut a každých 5 minut je promíchejte, aby se opekly rovnoměrně. Poté je vytáhněte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- ČOKOLÁDOVÉ ČTVEREČKY: Čtvercový plech o rozměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 160 °C a na jiný plech, rovněž vyložený pečicím papírem, rozložte pistácie. Ty opékejte 8–10 minut, pak je vytáhněte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Mezitím do rendlíku nalijte smetanu a na středním plameni ji přiveďte k varu. Ihned poté k ní za stálého míchání přidejte kondenzované mléko a máslo. Směs zahřívejte na mírném plameni 2–3 minuty. Pak odstavte a přidejte čokoládu. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Hotovou čokoládovou směs přelijte do mísy a přidejte mandle a pistácie. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a pak směs nalijte do čtvercového plechu, který dejte na 3–4 hodiny do lednice ztuhnout.
- Na závěr posypte kakaem a nakrájejte na zhruba 3 cm velké kostičky. Skladujte při pokojové teplotě (pod 24 °C) v uzavíratelné nádobě, vydrží vám až týden. Pokud máte v místnosti tepleji, raději je skladujte v lednici.
Čokoláda
Šéfkuchaři přezdívají Kirsten Tibballs australskou královnou čokolády, protože tuto oblíbenou surovinu dokáže upravit na mnoho různých způsobů, ale vždy překvapivě a lahodně. Kirsten provozuje v Austrálii školu pro domácí kuchaře, a tak umí každý krok podrobně vysvětlit a v momentě, kdy byste si rádi přípravu trochu zjednodušili, vás jemně navede na správný směr. V knize Čokoláda představuje dezerty jednoduché i komplikovanější, které s ní však lehce zvládnete. Dáte si čokoládovou pěnu, sušenky s kokosem a malinami, čokoládový koláč, brownies nebo třeba pralinky?
Vydalo nakladatelství Omega.
Vydalo nakladatelství Omega.