Suroviny
- česnek (oloupaný a rozmáčknutý) 2 stroužky
- sušená rajčata (na nudličky) 50 g
- olivový olej 6 lžice
- zelená čočka 250 g
- kuřecí vývar 450 ml
- řapíkatý celer (nakrájený najemno) 2 stonky
Klobásky
- mleté vepřové maso 500 g
- červené víno 50 ml
- fenykl 1 lžička
- chilli papričky (zbavená semínek a nakrájená najemno) 1 ks
- rozmarýn
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Ve velké pánvi rozehřejte na mírném ohni 6 lžic olivového oleje, na kterém nechte orestovat nakrájená rajčata spolu s rozmáčklými stroužky česneku.
- Jakmile začnou stroužky česneku zlátnout, přidejte čočku, řapíkatý celer a zalijte kuřecím vývarem. Nechte vařit na mírném ohni za občasného míchání do změknutí (20–30 minut). Uvařenou čočku stáhněte z ohně, zakryjte poklicí a udržujte v teple do podávání.
- Klobásky: Mleté maso důkladně promíchejte s najemno nakrájenou chilli papričkou, semeny fenyklu, červeným vínem, pepřem a solí.
- Z dobře promíchaného masa tvarujte klobásky o průměru 3 cm a délce 8 cm (5–6 kusů), které zabalte do alobalu. Konce alobalu dobře utáhněte.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody, ve které nechte 2–3 minuty povařit klobásky zabalené v alobalu. Díky tomu budou držet pohromadě.
- Jakmile vyplavou klobásky na hladinu, vyndejte je z vody a nechte je mírně vychladnout. Poté je vybalte z alobalu a potřete olivovým olejem.
- Smažte nebo grilujte je na mírném ohni ze všech stran dozlatova (cca 5 minut).
- Opečené klobásky přidejte do pánve s čočkou a nechte je povařit na mírném ohni zhruba 5 minut. Ihned podávejte. Jako přílohu můžete zvolit bílý chléb nebo uvařené brambory.