Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Sladký design

Sladký design

Sladký design

  • Zavřít

Sladký design

Také občas nahlížíte za výlohy luxusních cukráren, sledujete křehkou krásu dokonale nazdobených sladkostí a říkáte si, zda je něco tak delikátního v silách běžného amatéra? Věřte nebo ne, mnoho cukrářských kouzel můžete zvládnout z pohodlí domova i vy.

Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, vám poradí, jak na to.

Kdy jste objevila svou lásku ke sladkostem?

Od útlého dětství jsem mamince i babičce nadšeně asistovala při pečení. Nijak mi nevadilo, že ještě nedosáhnu na kuchyňskou linku – stačilo vylézt na přistavěnou stoličku a celá pracovní plocha byla rázem moje (smích). Bavilo mě vše od natírání marmelády na linecké až po zdobení perníčků. Postupně se přidávaly i dorty a další dobroty.

Vzpomenete si ještě na svůj první cukrářský výtvor?

„Premiér“ jsem zažila spoustu. Vždycky, když jsem něco pekla poprvé, byla to pro mě svým způsobem zkouška, a tak jsem se u toho i cítila. Pořád jsem se snažila hledat něco nového, i když jsem se pak často vrátila k osvědčeným receptům.

Co se vám na vaší zálibě nejvíce líbí?

Kreativita. Možnost udělat pokaždé něco jiného, nějaký originál. Baví mě vymýšlet design pro konkrétní osobu či příležitost, ušít dobrotu na míru, naplánovat příchutě... Nejkrásnější je ale moment samotného předání, kdy vidíte, jak jste někoho potěšili a překvapili, tomu se nic nevyrovná.

Výsledkem vašeho snažení je nedávno vydaná kniha Sladký design, prozradíte nám něco o jejím zrodu?

Knihu jsem promýšlela již v době, kdy jsme s manželem žili v Sydney. Toužila jsem se podělit o novinky světové dortové scény, protože mi přišlo, jako by tehdejšímu českému cukrářství dominovaly pouze máslové a šlehačkové dorty s marcipánovými růžemi. V té době se tu ganache ani fondán na zdobení dortů vůbec nepoužívaly, o zdobení cupcakes ani nemluvě... Byla jsem si jistá, že by to české ženy a dívky absolutně nadchlo a jak se pak ukázalo, nijak jsem se nepletla! Po přestěhování zpět do Čech se přes můj blog i spolupráci s médii rychle rozrostl zájem o mé kurzy zdobení a lidé se sjížděli ze všech koutů země. Někteří vstávali třeba i ve čtyři ráno, aby na lekci přijeli. Právě tou dobou přišla nabídka na knihu, a mně se tak splnil dávný sen.

Máte nějaké tipy pro začátečníky, kteří by se pečení a zdobení rádi věnovali?

Zásadní je se nebát a věřit, že to dokážete. Já jsem v začátcích o svých schopnostech hodně pochybovala a to mě dost zbrzdilo. Jako na každý koníček, i na pečení a zdobení je důležité mít dostatek času a radovat se z úspěchů i neúspěchů. Hlavně se nenechte odradit... I já jsem musela překonávat nezdary – například můj první velký dort měl v sobě obrovský kráter, druhý byl zase moc suchý, ale napotřetí už jsem konečně uspěla (smích).

Jaké jsou vaše další cíle?

Velmi by mě potěšilo, kdyby Sladký design lidi inspiroval a pomáhal jim objevovat krásu řemesla prostřednictvím nových trendů. Na knihu bych ráda navázala kurzy zdobení, o něž je velký zájem. Mé další plány jsou tak trochu i v rukou čtenářů, kteří mi udávají směr a já jim za jejich podporu velmi děkuji.

O knize

Lahodné a stylové sušenky, cupcakes, dorty nebo dortová lízátka? Díky knize Sladký design Hanky Rawlings – názorným fotografiím a podrobným instrukcím a tipům – připravíte sladkou slavnostní tabuli k nejrůznějším příležitostem svatbou počínaje a narozeninami vašich nejbližších konče.

Vydání první, pevná vazba – V8, formát 210 x 290, celobarevné, postupové fotografie, fotografie dezertů, 256 stran, 599 Kč

Více na www.smartpress.cz

Autorčin medailonek

Hanku Rawlings lákala krása cukrovinek již od raného dětství – bílkovou polevou kreslila a psala raději než tužkou na papír. Kouzlo čokoládové ganache a elegantních, fondánem potažených dortů však objevila až po studiích na vysoké škole – během příprav své vlastní svatby v Sydney. Tomuto krásnému řemeslu se rozhodla naučit na designérské škole Planet Cake. V Austrálii absolvovala celou řadu kurzů sladkého dekoru, stala se členkou asociace Cake Decorators Association Australia. V roce 2009 založila o svých sladkých kreacích blog. Díky jeho úspěšnosti začala pořádat oblíbené kurzy zdobení a spolupracovat s českými i zahraničními médii.

Více podrobností najdete na webové stránce http://hanarawlings.cz.

Autor: Eva Karlasová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Recepty

Lahmacun: Turecká pizza s mletým hovězím masem a paprikou

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli


Přečtěte si také

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Tato dvě běžná jídla jsou překvapivě špatná pro diabetiky. Jezte je s rozumem

Recepty

Lahmacun: Turecká pizza s mletým hovězím masem a paprikou

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Novinky

Wasabi, které známe z japonských restaurací, není vůbec wasabi. Je vyráběné z obyčejných českých surovin

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Smetanová fregola s uzeninou a trojím hráškem

Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Maso

Mexický hovězí guláš s fazolemi

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Snídaně

Snídaňové burgery se slaninou, sýrem a míchanými vejci

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Vegetariánské

Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Vegetariánské

Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Vybíráme pro vás

Zákony vlka

Kriminální

Dobré zprávy

Komedie

Půlnoční zpověď

Drama / Kriminální

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Lásce navzdory

Komedie / Romantický

Zasněná láska

Komedie / Romantický / Telenovela
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.