Nejznámější věta v proslovu Martina Luthera Kinga se náramně hodila do konceptu Afro Coffee. Ukázat světu nový obraz Afriky. Sebevědomé, ambiciózní a mladé. To vše tato kafíčka a čaje vysoké kvality mají ve své voňavé hladině odrážet.
„I HAVE a DREAM“, filozofují o svobodě u kávy v Afro Coffee
Stejně tak provoní i náš food festival Jakože, cože?!, který si prostě nemůžete nechat ujít.
Black is back
Hlavní myšlenkou Afro Coffee je poukázat na kvalitní africké kávy a čaje, které historicky hlásí původ právě z černého kontinentu, a proto jsou i součástí africké kultury a identity. Tyto suroviny by neměly být podle Afro Coffee brány pouze jako vývozní surovina, nýbrž jako nezávislý produkt.
„Původ kávy je prokázaný, káva se pěstuje v etiopských vysočinách a čaje Rooibos v oblasti Western Cape v Jižní Africe. Naším přirozeným závazkem vůči Africe je používat udržitelné výrobní metody a zajistit odpovědnost v rámci Fair Trade,“ tvrdí Petr Farkaš, který zde značku této kávy distribuuje.
Africké prvenství
Káva byla jako planá rostlina poprvé objevena v Africe, a to pastýřem Kaldo, který její blahodárný účinek vypozoroval na ovcích spásajících kávové boby. Boby, které se sbírají ručně, jsou pečlivě vybírány a tříděny. Pro výrobu kávy jsou používány jen ta nejlepší zrna z Afriky, konkrétně z Etiopie, Tanzanie a dalších zemí.
„Svoji jedinečnou chuť Afro Coffee získává díky postupnému a jemnému pražení. Tento profesionální proces pražení zaručuje pozvolné a harmonické rozvíjení tisíce chutí, které jsou obsaženy v kávových zrnech,“ vysvětluje Petr, proč stojí za to tuto kávu ochutnat.
Výsledkem jsou tři středně silné až silné Afro kávové směsi, každá s osobitým charakterem chuti. Jejich logem je Afro man se slunečními brýlemi a afro účesem, který ztělesňuje sebevědomou, moderní a kreativní Afriku. Žluté a červené paprsky znázorňují Slunce a Afriku.
Obchoduj férově
Fairtrade je něčím, co by mělo být samozřejmé. Závazek vůči zemím třetího světa, který zaručuje základní minimální standarty, které jsou pravidelně kontrolovány a monitorovány nezávislou organizací. Cílem je podpořit malé prodejce, zemědělce a pracovníky na plantážích těchto rozvojových zemí. Program zajišťuje zákonné mzdy, zrušení dětské práce nebo nucené práce a podílí se na zlepšení životní úrovně v dlouhodobém horizontu (výstavba nových vodních vrtů, zajištění základní lékařské péče, budování škol atd.). To vše prezentuje značka Afro Coffee.
Afriku čerpejte u sousedů
Nejlepším místem, kde můžete prý poznat a načerpat africkou atmosféru, je Afro Cafe Salzburg. Afro Cafe odráží Afriku, tkaniny, barvy, vzory vycházejí z barevnosti a radosti afrického kontinentu. Kromě kávy a čaje zde můžete ochutnat celou řadu afrických jídel. Pro biltong nebo springbok již nemusíte cestovat do Afriky. V Afro Cafe není nikdy nuda, kalendář akcí je plný překvapení, na programu je živá hudba nebo jiné speciální události. Je zde i možnost si zakoupit kávu, čaje a Afro příslušenství s sebou.
A doma si můžete připravit výborný ledový čaj podle receptu Afro Coffee:
AFRO’S BLACK ICE TEA
Potřebujete:
• 1,5 l horké vody
• 4 lžíce Afro Tea Mulanje
• 2 lžíce moučkového cukru
• citronovou šťávu a kostky ledu k podávání
Postup přípravy:
1. Afro Tea Mulanje zalijte horkou vodou a po dobu tří minut nechte louhovat.
2. Přidejte cukr a nechte vychladnout.
3. Afro’s Black IceTea podávejte s kostkami ledu a citronovou šťávou.
Zdroj: Afro Coffee, více na www.afrocoffee.com
FRESH hlásí účast na festivalu! JAKOŽE, COŽE?!
Zůstává vám rozum stát, když čtete, že drink nebo štrúdl může být i želé? Historicky první ročník food festivalu Jakože, cože?! vám dokáže, že neobvyklé chuťové kombinace mohou nakonec být dokonalým harmonickým spojením.
Ve dnech 4.–5. října 2014 na vás čekají workshopy, například s mistrem molekulární kuchyně Petrem Koukolíčkem, nebo škola vaření ChefParade, experimentální menu vyhlášených restaurací Saké, Rybárny, Hmyzožraní, Soup in the City/ Epopey, GaoDena jiné. Na festivalu budete moci také ochutnat novinku v oblasti sladkých dobrot čokolády Milka LU a Milka TUC v netradičním kabátě a mnoho dalšího.
Všechny kulinářské divy po celý víkend najdete na náměstíčku Piazza Domino na Andělu od 11.00 – 20.00.
Viděli jste někdy, jak vypadá a chutná štrúdl nebo drink v jiném skupenství? Ne? Tak to musíte dorazit.
Těšíme se na vás a neobvyklým chutím zdar!
VSTUP NA FESTIVAL JE ZDARMA
Více na FB food festivalu Jakože, cože?!