Kuře a marináda
- kuřecí stehno (s kůží) 5 ks
- citronová kůra 2 ks
- citronová šťáva 4 lžíce
- oregano 1 lžíce
- česnek 4 stroužky
- sůl 1 lžička
Rýže
- olivový olej 1 a 1/2 lžíce
- cibule 1 ks
- dlouhozrnná rýže 1 hrnek
- kuřecí vývar 1 a 1/2 hrnku
- voda 3/4 hrnku
- oregano 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- černý pepř
- petrželka
Postup přípravy
- V míse smíchejte ingredience na kuře a marinádu. Nechejte minimálně 20 minut marinovat, ale nejlépe přes noc v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Kuře vyndejte z marinády, tu si ale uschovejte (bude se hodit do rýže).
- Na hlubší pánvi* rozehřejte 1/2 lžíce olivového oleje, na středně vysokém plameni. Vložte do ní kuře (kůží dolů) a pečte dozlatova. Následně otočte a stejným způsobem opečte i z druhé strany. Kuře vyndejte z pánve a dejte stranou.
- Slijte výpek, vytřete pánev papírovou utěrkou a vraťte na sporák. Rozehřejte na pánvi 1 lžíci olivového oleje, opět na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět. Poté přidejte všechny zbylé ingredience a schovanou marinádu.
- Nechte tekutinu přijít k varu a následně vařte asi 30 vteřin. Navrch dejte kuře, pánev zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut.
- Potom maso odkryjte a pečte dalších 10 minut (tekutina by se měla kompletně vstřebat a rýže být měkká).
- Vyndejte z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočinout. Před podáváním vše ozdobte petrželkou.
- * Pozor na rukojeť! Musíte vybrat pánev, která se smí dávat do trouby.