Suroviny
- kuřecí prsa (bez kosti a bez kůže) 4 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- citron 4 plátky
- máslo 60 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- kuřecí vývar (horký) 4–5 lžic
- petrželka (čerstvá) 3 lžíce
- brambory (šťouchané nové brambory nebo bramborová kaše)
- karotka (čerstvé mladé, vykoupané v másle s koprem)
Postup přípravy
- Kuřecí prsa horizontálně rozřízněte, maso rozevřete a dejte na větší kus fólie. Na maso položte další fólii a rozklepejte je nebo válečkem rozválejte na plátky 1 cm tenké.
- Na talíř nasypte mouku a kuřecí plátky v ní dobře obalte.
- Na velké pánvi rozpalte trochu oleje a opékejte na něm citronové plátky, dokud nezačnou karamelizovat.
- Rozpalte zbývající olej a dvě třetiny másla tak, aby nezačalo pěnit. Vložte kuřecí plátky a opékejte je asi 5 minut, aby byly hezky zhnědlé, potom otočte a stejným způsobem opékejte po druhé straně, při teplotě stažené na střední. Potom je vyndejte a dejte stranou do teplé trouby.
- Do šťávy v pánvi přidejte citronovou šťávu a vývar, uveďte do varu a vařte asi 1 minutu. Všlehejte zbytek másla a přidejte petrželku. Přelijte směsí maso a ozdobte citronovými plátky.
- Šťouchané brambory: Brambory uvařte doměkka, nechte je dobře okapat, polijte olejem a vidličkou je rozmačkejte. Dobře je ochuťte. Karotky vařte tak, aby byly tak akorát měkké, nechte dobře okapat, vložte do pánve, přidejte hrudku másla a natrhané snítky kopru. Podávejte spolu s kuřetem.