Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- hladká mouka 250 g
- sušené droždí 7 g
- cukr 1/2 lžičky
- sůl 2 lžičky
- pepř
- mléko (vlažné) 250 ml
- gouda 100 g
- bylinky (směs: oregano, bazalka, petrželka, pažitka) 5–6 lžic
- máslo 1 lžíce
- sezamová semínka 2 lžíce
- žloutek 1 ks
- voda 1 lžíce
Postup přípravy
- Z mouky, droždí, cukru, soli, pepře a mléka vytvořte vláčné těsto, které 5 minut hněťte. Z těsta vytvořte bochánek a nechte jej na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (trvá to asi hodinu).
- Jarní cibulky nakrájejte nadrobno, sýr nastrouhejte nahrubo a promíchejte s bylinkami.
- Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném válu do tvaru většího obdélníku a potřete jej máslem a nádivkou. Delší strany těsta srolujte směrem do středu, do dvou stejných šneků. Těsto vložte do předem vymazané chlebíčkové formy (naše byla 30 x 11 cm). Nechte ještě 15 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 175–200 °C. Žloutek s vodou rozšlehejte a potřete jím chléb, posypte sezamem a pečte 40–50 minut.
- Prima tip: do bylinkové náplně můžete přidat jemně nakrájenou šunku. Chléb je výborný ještě teplý, ale i studený jako příloha například k salátům.