Suroviny
- sušenka 150 g
- máslo 60 g
- tvaroh 250 g
- čokoláda 400 g
- smetana 285 ml
- mascarpone 250 g
- borůvky 280 g
- cukr 50 g
- citronová šťáva 1 lžíce
Postup přípravy
Sušenky nalámejte do nádoby robota a rozmixujte na drobky. Komínkem ve víku nádoby vlijte máslo a znovu promixujte. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm vyložte kolečkem pečicího papíru a přeneste na něj vláčnou hmotu z drobků. Obrácenou lžící ji rozetřete a uhlaďte do stejnoměrné výšky. Formu dejte do chladničky až do doby, kdy začnete chystat náplň.
Tvaroh vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjte cípy utěrky a zatižte. Zavěste nad nádobu nebo dřez a nechte odkapat přebytečnou vodu – asi za půl hodiny prokape nebo se vsákne do utěrky. Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.
Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.
Zatímco se cheesecake chladí, připravte si ovocný přeliv. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylým ovocem.