Krém
Hnědé máslo
- máslo 100 g
Řepné chipsy
- červená řepa 1–2 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř
Obrovskou výhodou při přípravě chipsů je mandolína, v horším případě se s tím budete muset pohrát super ostrým nožem.
Pokud jste se ještě neseznámili s hnědým máslem neboli brown butter, je na čase. Technika spočívá v kontrolovaném připálení másla, které tak získá silně ořechovo-karamelovou chuť.
A pokud máte víc celeru a času, klidně celer upečte nejdříve v troubě, bude mít pak výraznější chuť a aroma!
Postup přípravy
- Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky asi o velikosti palce. Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek rozplácněte plochou stranou nože. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V silnostěnném hrnci rozpalte máslo a zpěňte na něm cibuli s česnekem. Přihoďte pokrájený celer a brambory a cca 3 minuty restujte společně s cibulí, aby se z brambor uvolnil škrob. Zalijte vývarem, přihoďte lístky z větvičky tymiánu, osolte a opepřete. Vařte, dokud celer úplně nezměkne – asi půl hodiny.
- Mezitím si připravte hnědé máslo a řepné chipsy. Na hnědé máslo v kastrůlku zvolna rozpusťte 100 g másla. Na rozdíl od ghí nebo-li přepuštěného másla bílkovinnou pěnu nesbírejte, ale pěkně ji nechte být. Občas promíchejte a mějte oči na stopkách. V momentě, kdy se začnou vytvářet v másle hnědé tečky a bude vonět po oříšcích, odstavte z plotny.
- Na řepné chipsy oloupejte řepu a snažte se u toho co nejméně zašpinit. Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu krájejte mandolínou nebo velmi ostrým nožem na tenká kolečka o tloušťce asi 1 mm. Snažte se, aby byla všechna stejná, což je téměř nadlidský úkol, ale jde to. Kolečka vyskládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkala. Každé kolečko pak potřete mašlovačkou namočenou v olivovém oleji. Pečte cca 15 minut, dokud se nezkroutí a nezkřehnou. Možná budou chtít péct o něco déle, ale dávejte na ně dobrý pozor, snadno se připalují!
- Polévku přesuňte do mixéru. Lepší jsou uzavíratelné mixéry než ty tyčové, ale pokud máte jenom tyčák, poslouží. Mixujte na vysokou rychlost, dokud není polévka úplně hladká a netvoří se na ní bublinky. Poté ji můžete ještě přecedit přes jemné síto, ale pokud vám nevadí menší kousíčky, nemusíte. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte s lžící hnědého másla a s řepnými chipsy navrchu.