Suroviny
- římský salát 2 ks
- žloutek 2 ks
- olivový olej 200 ml
- citron 1
- filátka ančoviček 2 ks
- dijónská hořčice 2 lžičky
- parmezán
- bageta
- olej
- česnek 3 stroužky
- pepř 1 špetka
- worcesterská omáčka 1 lžíce
Postup přípravy
Nejprve si připravíme zálivku.
Suroviny mají mít pokojovou teplotu.
V mixéru nebo metlou si ušleháme vše kromě salátu, pečiva, oleje na osmažení krutonů, stroužku česneku a parmazánu – do zálivky přijde asi lžíce strouhaného sýra.
Máme získat hladkou emulzi podobnou majonéze.
Salát omyjeme pod proudem studené vody, vysušíme nejlépe v odstředivce a natrháme na menší kousky.
V hlubší míse smícháme se zálivkou, všechny listy by měly být obalené, a při servírování nakonec přidáme hobliny parmezánu a krutony.
Než kostky z čerstvé bagety osmažíme na pánvi na oleji, předpečeme je nasucho v troubě – absorbují tak méně oleje.