Salát
- brambory 1 kg
- šunka 200 g
- majonéza 200 g
- nakládané okurky 100 g
- mrkev 100 g
- olej 50 ml
- plnotučná hořčice 40 g
- vejce 4 ks
- jablka 2 ks
- sůl
- ocet
- čerstvě namletý pepř
Majonéza
- rostlinný olej 150 ml
- žloutek 2 ks
- citron 1/2 ks
Postup přípravy
- Příprava majonézy: Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a dejte stranou. Žloutky oddělte od bílků, dejte do mísy, mírně osolte a rozetřete metličkou.
- Za stálého míchání přilévejte po kapkách olej. Když hmota začne houstnout, přilévejte olej v tenkém pramínku za stálého šlehání metlou tak dlouho, až se hustá hmota udrží kolem metly. Na závěr dochuťte citronovou šťávou.
- Příprava bramborového salátu: Brambory uvařte ve slupce a sceďte. Ještě teplé oloupejte, protlačte přes strunový kráječ. Z oleje, hořčice a octa připravte zálivku, kterou přelijte brambory. Uložte do chladu.
- Druhý den přidejte vejce uvařená natvrdo, uvařenou mrkev, okurky, jablka a šunku. Vše nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte majonézu, případně dochuťte solí a pepřem.