Suroviny
- vepřová krkovice 600 g
- chlebová bageta
- červená cibule
- mix salátu
- Olivový olej
Bbq omáčka
- oloupaný zázvor 4 cm
- Česnek 3 stroužky
- uzená červená paprika 1,5 lžíce
- Kečup 125 ml
- hnedý cukr 50 g
- hnědý dominikánský rum 60 ml
- Worcestrová omáčka 1 lžíce
- citronová štáva 3 lžíce
- dijónská hořčice 2 lžičky
- chilli 1/4 lžičky
- Sůl
- Pepř
Co byste řekli na to udělat si BBQ omáčku, kterou můžete použít při nakládání masa, a přitom i jako dip? Lepší BBQ jste rozhodně neměli, protože tahle v sobě obsahuje i trošku hnědého rumu, který jí dodává na peprnosti. Uvidíte sami!
Postup přípravy
- Rozehřejte rendlík na středním plameni. Nastrouhejte do něj kousek zázvoru a hned vzápětí přidejte 60 ml dominikánského rumu. Nechte odpařit všechen alkohol a přidejte kečup, šťávu z jednoho citrponu (můžete použít i vinný ocet) a přepasírovaný česnek. Nakonec dochuťte omáčku ostatními ingrediencemi: worcesterovou omáčku, uzenou paprikou, cukrem, dijonskou hořčicí a chilli. Ztlumte plamen a nechte probublávat cca 15–20 minut.
- Maso nakrájejte na tenké plátky cca 5 mm tlusté. Čím tenčí, tím lepší. Maso se bude rychleji grilova, a protože děláme sandwich, bude se lépe kousat, když bude na tenčí plátky. Krkovičku osolte a opepřete.
- Maso dejte do misky a přidejte k němu trošku hotové a vychladlé BBQ omáčky. Nechte takhle marinovat v ledničce alespoň 4 hodiny.
- Na rozpáleném grilu opečte plátky chlebové bagety pokapané olivovým olejem. Vedle si ogrilujte marinovanou krkovičku. Na bagetu použijte trošku BBQ omáčky, přidejte nakrájenou červenou cibuli, mix salátů (my jsme použili lístky z červené řepy) a hotové maso.
- Každá dobrá grilovačka se neobejde bez kvalitní BBQ omáčky. Tahle je vylepšená o dominikánský rum, použijte opravdu kvalitní hnědý rum, a pokud ho nemáte, tak ten náš klasický neberte jako alternativu, raději ho vynechejte. Náš rum se hodí akorát na pečení. Co se opečené bagety týče, zkuste ji opéct jen z jedné strany. ať není až tak tvrdá a vysušená. Bude z jedné strany pěkně křupavá a z druhé měkká.
- Pokud máte doma pár brambor, udělejte si domácí hranolky. Nad ty totiž není. Můžete si je udělat v troubě a pak ke grilovačce jen donést. My jsme k jejich dochucení použili mořskou kamennou sůl a čerstvý tymián z naší zahrádky.