Suroviny
- červená řepa 250 g
- přední hovězí 250 g
- hovězí kosti 250 g
- zelenina 100 g
- cibule 1 ks
- máslo 5 lžic
- kopr 2 lžíce
- sůl
- cukr
- ocet
Zatímco boršč ruský či ukrajinský je polévkou hustou, moravští Slezané a jejich severní sousedé si pod tímto názvem představí čirý vývar, do něhož se spolu s česnekem přidává kysaná nebo na másle dušená řepa. V některých rodinách na Těšínsku se boršč dělával na Vánoce, tedy na Viliju, jak se tady tomuto svátku říká.
Postup přípravy
- Kosti lehce opečte v troubě předehřáté na 180 °C. Stačí deset minut. Potom vložte do hrnce, přidejte omyté maso, zalijte studenou vodou a nechte vařit. Když je maso měkké, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli v celku.
- Řepu oloupejte, nakrájejte na nudličky a poduste na másle. Potom zakápněte octem a podlijte trochou vody.
- Vývar z masa a zeleniny proceďte. Maso a zeleninu z něj vyjměte a obojí pokrájejte na kostičky – s výjimkou cibule. Potom vše vraťte do polévky a přidejte i připravenou červenou řepu. Nechte chvíli vařit, potom lehce oslaďte a osolte, je-li třeba, přidejte ještě trochu octa.
- Do talířů rozlijte polévku a posypejte najemno nasekaným koprem.