Suroviny
- mrkev (strouhaná) 300 g
- vlašské ořechy (mleté) 100 g
- pšeničná celozrnná mouka 300 g
- jedlá soda 1 lžička
- vejce 2 ks
- bílý jogurt 300 g
- sirup z agáve (nebo rýžový, datlový, javorový,...) 220 g
- olivový olej 4 lžíce
- sušené rozinky (ideálně přes noc namočené v rumu) 1 hrst
- chia semínka 2 lžíce
- zázvor 1 lžička
- skořice 1 lžička
- muškátový oříšek
- badyán
- nové koření
- citronová kůra (z 1 bio citronu)
Pokud ji pečete pro slavnostnější příležitost, připravte si na servírování i krémový sýr rozmíchaný s cukrem a vanilkou. (Sýr jako lučina, philadelfia, žervé.) Pak už jde téměř o mrkvový dort jen v trochu jiném, netradičním podání. Také se nabízí přidání i celých kusů ořechů, semínek a sušeného ovoce, jako hrozinky, brusinky, góji... Tedy i tak se může bábovka dosladit a dochutit.
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 155 °C. Formu si vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Smíchejte v jedné misce všechny mokré ingredience. V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience. Je dobré mouku spolu s práškem, sodou a kořením prosít přes síto. Tím se mouka provzdušní a výsledná bábovka tak bude nadýchanější. Teď můžete obě směsi smíchat dohromady a nalít do formy. Těsto je hustější.
- Pečte přibližně 55–60 minut. Otestujte špejlí, měla by vyjít ven z těsta suchá a čistá.