Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy
Pokud ji pečete pro slavnostnější příležitost, připravte si na servírování i krémový sýr rozmíchaný s cukrem a vanilkou. (Sýr jako lučina, philadelfia, žervé.) Pak už jde téměř o mrkvový dort jen v trochu jiném, netradičním podání. Také se nabízí přidání i celých kusů ořechů, semínek a sušeného ovoce, jako hrozinky, brusinky, góji... Tedy i tak se může bábovka dosladit a dochutit.
Suroviny (1 bábovka porce)
- strouhaná mrkev 300 g
- mleté vlašské ořechy 100 g
- celozrnná pšeničná mouka 300 g
- prášek do pěciva 2 lžičky
- Soda 1 lžička
- Vejce 2 ks
- Jogurt 300 g
- sirup z agáve (nebo rýžový, datlový, javorový,...) 220 g
- Olivový olej 4 lžíce
- rozinky, ideálně přes noc namočené v rumu 1 hrst
- chia semínka (nemusí být) 2 lžíce
- zázvor 1 lžička
- Skořice 1 lžička
- Muškátový oříšek
- Badyán
- nové koření
- kůra z 1 bio citronu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 155 °C. Formu si vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Smíchejte v jedné misce všechny mokré ingredience. V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience. Je dobré mouku spolu s práškem, sodou a kořením prosít přes síto. Tím se mouka provzdušní a výsledná bábovka tak bude nadýchanější. Teď můžete obě směsi smíchat dohromady a nalít do formy. Těsto je hustější.
- Pečte přibližně 55–60 minut. Otestujte špejlí, měla by vyjít ven z těsta suchá a čistá.
Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy, Foto: Kitchenette.cz
Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy. Foto: Kitchenette.cz
Objevte nový food blog!
Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.
I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.