Suroviny
- rýže (arborio nebo carnaroli) 350 g
- olivový olej 35 ml
- cibule 1 ks
- hladkolistá petržel 4 větvičky
- tymián 4 větvičky
- bobkový list 2 ks
- strouhaný parmazán 135 g
- bazalka cca 15 ks
- mozzarella 100 g, nakrájená na cca 15 kostiček
- vejce 2 ks
- mléko 500 ml
- hladká mouka
- strouhanka panko
- slunečnicový olej
- černý pepř
- pepř
Papriková omáčka
- olivový olej 30 ml
- česnek 1 stroužek
- cibule 1 ks
- červená paprika 100 g
- žlutá paprika 100 g
- zeleninový vývar 100 ml
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Větvičky petrželky, tymián a bobkové listy svažte potravinářským provázkem. Ve středně velkém hrnci nechte na rozpáleném oleji zpěnit najemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte svázané bylinky, rýži a nechte za stálého míchání krátce orestovat. Osolte, opepřete a zalijte vodou (rýže musí být potopená) a nechte vařit na mírném ohni za občasného míchání 8–12 minut.
- Podle potřeby podlijte další vodou. Jakmile je rýže uvařená al dente, sceďte ji, nechte ji mírně vychladnout a poté promíchejte s nastrouhaným parmazánem. Postupně odebírejte cca 60 g rýže, do které zabalte kostičku mozzarelly s jedním lístkem bazalky.
- Tvarujte buď kuličky nebo kužele. Nechte krátce vychladit v lednici. Poté je obalte nejprve v mouce, prošlehaných vejcích s 500 ml mléka a strouhance. Smažte ve vysoké vrstvě oleje na 170 °C dozlatova. Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Ihned podávejte s paprikovou omáčkou a hoblinkami parmezánu.
- Papriková omáčka: Ve středně velkém hrnci nechte na mírném ohni zpěnit najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Přidejte na kostičky nakrájené papriky a nechte je orestovat dozlatova. Poté podlijte vývarem a nechte vařit do změknutí. Na závěr rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Můžeme přidat chilli papričku.