Suroviny
- kuřecí paličky 8–10 ks
- Podmáslí 1 litr
- hladká mouka 250 g
- mletá paprika 1 lžíce
- cayenský pepř 1 lžička
- mleté chilli 1/2 lžičky
- granulovaný česnek 1 lžička
- Sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Coleslaw
- čerstvé bílé zelí 500 g
- řapíkatý celer 1 stonek
- vetší mrkev 1 ks
- jarní cibulka 2 ks
- Majonéza 250 g
- menší citron 1/2 ks
- bílý vinný ocet
- Cukr
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do velké uzavíratelné misky nalijte podmáslí, ke kterému přidejte paličky kuřete. Maso by mělo být zcela ponořené. Misku uzavřete a maso nechte marinovat do druhého dne v lednici.
- Druhý den nejdříve připravte coleslaw, který se musí uležet v lednici. Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nakrájejte na tenké proužky, posolte a nechte 30–60 minut vypotit. Poté všechnu tekutinu slijte a přidejte na nudličky nakrájenou jarní cibulku. Celer zbavte tuhých vláken, najemno ho nasekejte a přidejte ho ke zbývající zelenině.
- V misce si smíchejte majonézu, šťávu z ½ citronu, 1–2 lžičky vinného octa a čerstvě mletý pepř. Podle chuti doslaďte cukrem (1–2 lžičky) a případně dosolte. Dresink přimíchejte k zelenině a salát dejte odležet do lednice.
- Minimálně hodinu před smažením vyndejte maso z lednice a nechte ho prohřát na pokojovou teplotu. V míse promíchejte mouku s paprikou, cayenským pepřem, chilli, česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Troubu předehřejte na 160 °C. Kuřecí paličky jednu po druhé obalte v ochucené mouce a smažte je ve fritovacím hrnci na 170 °C dozlatova.
- Usmažené porce kuřete položte na pečicí rošt a dejte je na 15–20 minut dopéct do trouby. Pod pečicí rošt je vhodné umístit pečicí plech, který bude zachycovat odkapávající olej.
- Usmažené kuře podávejte se salátem coleslaw a barbecue omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí domácí hranolky s čerstvým tymiánem.