návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

3 bulharská jídla, která si zajisté oblíbíte!

3 bulharská jídla
3 bulharská jídla Autor: istockphoto.com
Bulharská kuchyně má řadu jídel společných s dalšími jihovýchodními státy Evropy – kořeny se zkrátka nezapřou. My pro vás máme tři pokrmy, na kterých si rozhodně pochutnáte!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

V bulharské kuchyni najdete hned několik druhů salátů, které jsou pro tuto kuchyni typické. Nesmí chybět sýry, polévky a z hlavních jídel především grilované maso. V dnešním článku najdete recept na tradiční studenou polévku Tarator, plněné listy Sarma a oblíbené Čevabčiči!

Tarator

Tato tradiční bulharská polévka se podává studená (také jako předkrm) a připravuje se z namletých vlašských oříšků, jogurtu, česneku, bylinek, okurky a dalších několika ingrediencí. V letních měsících vás perfektně osvěží!

Suroviny: 1 okurka, 600 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, hrst pokrájeného čerstvého kopru, olivový olej, voda, sůl

1. Okurky oloupejte a nahrájejte nadrobno. Dochuťte solí a zalijte jogurtem.

2. Přisypejte prolisovaný česnek, pokrájený kopr a promíchejte.

3. Polévku nařeďte vodou, dochuťte solí a podávejte zasypanou ořechy s kapkou oleje.

FRESH tip: Tarator polévka je nejlepší vychlazená – můžete ji dát do ledničky nebo přidat do polévky kostky ledu. 

3 bulharská jídla 2 Foto:

Sarma z vinných listů

Plněné vinné či zelné listy jsou v balkánské kuchyně velice oblíbené. Dovnitř se většinou připraví směs mletého masa, cibule a koření, přidat se může dále i rýže nebo jiné ingredience. Jelikož mezi balkánské státy patří samozřejmě i Bulharsko, najdete v této kuchyni bulharskou sarmu.

Suroviny: vinné listy (pokud neseženete, můžete použít zelné), 1 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového), polouvařená rýže, 1 cibule, olej, sůl, pepř, římský kmín, čubrica, čerstvá petrželka; dále můžete přidat trochu prolisovaného česneku

1. Nejdříve si připravte masovou směs. Cibuli nakrájejte na kostičky a na pánvi orestujte doměkka. V míse smíchejte maso, připravenou cibuli, dochuťte kořením a čerstvou petrželkou.

2. Poté si připravte vinné listy – chvíli je povařte v lehce osolené vodě, aby dostatečně změkly. Následně je sceďte a zchlaďte.

3. Připravenou směsí plňte jednotlivé listy a všechny dobře zabalte. Hotové závitky vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte pozvolna alespoň 40 minut, spíše 1 hodinu.

FRESH tip: Na namáčení se hodí domácí jogurtová zálivka. A pokud máte rádi chuť rajčat, můžete závitky vařit v rajčatové šťávě – takto se velice často připravují plněné zelné listy.

3 bulharská jídla 3 Foto:

Čevabčiči na grilu

Poslední vybraný pokrm je takovou balkánskou klasikou – na "čevabech" si pochutnáte v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, ale samozřejmě i v Bulharsku. Je to skvělá rychlovka na gril, kterou oceníte právě během letních posezení na zahradě. Příprava je snadná!

Suroviny: 500 g mletého masa (skopového, ale lze použít mix hověžího a vepřového), 1 cibule, 1 stroužek česneku, pepř, sůl, mletá paprika, majoránka, trochu čerstvé hladkolisté petrželky

1. Maso smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, petrželkou a okořeňte. 

2. Postupně tvarujte válečky a grilujte 10–15 minut.

3. Podávejte s dobrým plátkem chleba, hořčicí a čerstvou cibulkou.

FRESH tip: Pokud chcete, můžete maso dochutit kořením čubrica, ve kterém najdete mimo jiné sušenou saturejku a pískavici (řecké seno). 

Připravila Tereza Pánková

Související témata: vaření , gastronomie , jídlo , Bulharsko
Reklama