Postup přípravy 1
Postup přípravy 1
- bobkový list 1 kus
- koriandr 0.5 lžička
- muškátový oříšek 0.25 lžička
- pepř
Postup přípravy 2
- toustový chleba
Postup přípravy
1
Pórky a cibuli nakrájíme na tenká kolečka nebo nadrobno
Na mírném ohni restujeme asi 4-6 minut v hrnci na másle, cibule nesmí zhnědnout, jen zesklovatět a pustit šťávu
Přidáme nadrobno nakrájené brambory, vývar, koření, citronovou šťávu, sůl a špetku cukru
Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a pod pokličkou vaříme 30 minut, dokud vše nezměkne
Hrnec odstavíme, vyndáme bobkový list a tyčovým mixérem vytvoříme hladký krém
2
Na malé pánvi rozmícháme žloutek se smetanou, přidáme dva decilitry polévky, prohřejeme a směs dobře rozšleháme
Vše nalijeme zpět do polévky, přidáme čerstvé nasekané bylinky a prohřejeme k servírování
Už nevaříme! Servírujeme s rozpečeným toustovým chlebem nebo jen bílým pečivem
Polévka:
Zeleninová polévka
Ingredience:
3 pórky,
3 lžíce másla,
1 velká červená cibule,
2 lžičky citronové šťávy,
500 g nadrobno nakrájených brambor,
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru,
1 vaječný žloutek,
150 ml smetany.
1 bobkový list,
půl lžičky mletého koriandru,
čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku,
mletý pepř,
nasekaná pažitka,
čerstvá nať koriandru,
čerstvá bazalka,
špetka cukru,
sůl,
rozpečený toastový chléb