Suroviny
- vepřový bůček bez kosti (s kůží) 600 g
- Šalotka 2 ks
- cukr krupice 50 g
- voda z mladého kokosu 1 l
- rybí omáčka 50 ml
- vejce, uvařené natvrdo 4 ks
- mletý pepř 1/2 lžičky
- paprička bird´s eye chilli 3 ks
Postup přípravy
- Šalotky nasucho opečte na pánvi ze všech stran do světlehnědé barvy. Opečenou šalotku si ponechte na pozdější použití.
- Ve velké pánvi nechte na mírném ohni zkaramelizovat cukr se 2 lžícemi vody. Jakmile získá karamel zlatohnědou barvu, přidejte kostky bůčku a dřevěnou vařečkou je v karamelu obalte. Vše zalijte kokosovou vodou, přidejte opečené šalotky a přiveďte k varu. Průběžně sbírejte vzniklou pěnu a tuk.
- Po 30 minutách přidejte rybí omáčku, pepř a natvrdo uvařená vejce. Zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni do změknutí (60–90 minut). Na závěr přidejte bird´s eye chilli a nechte 5 minut provařit. Omáčku neredukujte.
- Před podáváním můžete posypat nakrájenou natí jarní cibulky. Podávejte s rýží nebo pečivem.