Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- listové těsto 160 g
- žloutek 1 kus
- hořčice 1 lžíce
- slanina 200 g
- bylinky 1 dávka
- cuketa 1 kus
- mrkev 1 kus
- máslo 1 dávka
- brambory 1 kg
- mořská sůl 1 dávka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Špalíčky masa zprudka osmahneme na oleji ze všech stran.
2. Nakrájíme bylinky, v nichž obalíme maso, které jsme potřeli hořčicí.
3. Potravinářskou fólii poklademe slaninou, na kterou položíme připravené maso. Fólii zatočíme jako bonbon. Takto upravené necháme až půl hodiny odležet v lednici.
4. Mezitím připravíme listové těsto, na které položíme maso (již bez fólie). Pečlivě vytvoříme úhledný balíček. Dbáme, aby nevznikla prasklina nebo otvor. Uděláme malé zářezy. Ale velmi opatrně, abychom těsto neprořízli. Balíček posypeme krystalky mořské soli.
5. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme maximálně půl hodiny. Než výsledek rozkrojíme, necháme ještě pět minut odpočívat na pekáči.
6. V pánvi na másle podusíme proužky mrkve a cukety, které jsme vyrobili škrabkou. Zelenina změkne po pěti minutách.
7. Brambory omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dáme do trouby, osolíme a pečeme s panenkou. Jídlo servírujeme se zeleninovými „nudlemi“.