Majonéza
- řepkový olej 200 ml
- petržel 1 hrst
Majonéza
- žloutek 2 ks
Marináda
Head
- žampion
Majonéza
- pepř
- kůra citrónu
Head
- rajče
- cibule 1 ks
- olivový olej
Postup přípravy
Nejprve promícháme všechny přísady na marinádu, v níž by mělo maso zůstat přes noc. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Maso rozkrojíme na dvě poloviny a obě půlky zprudka opečeme na grilovací pánvi z každé strany asi minutu. Opečené maso přesuneme na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme je marinádou a dáme do horkétrouby na 7-10 minut. Maso posypeme hrubou mořskou solí a poté nakrájíme na tenké plátky.
Zeleninu pokrájíme a dáme do mísy, kde ji promícháme, okořeníme a zakápneme olejem. Necháme v chladu rozležet a po příchodu hostů ji dáme na plechu pod gril.
Majonéza: ve vyšší nádobě si rozmixujeme tyčovým mixérem olej, petrželku, okurku, česnek a žloutky. Dochutíme solí, pepřem, koprem a citronovou kůrou.
Panenku podáváme s americkými brambory upravenými a okořeněnými obvyklým způsobem v troubě, kde se pečou 40 minut,a grilovanou zeleninou (lilek, papriky, cuketa apod.).