Suroviny
- vejce 4 ks
- houska (anglický muffin) 4 ks
- anglická slanina 8 plátků
- baby špenát
- řeřicha
Holandská omáčka
- máslo 125 g
- žloutek 2 ks
- vinný ocet 1 lžička
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Začněte omáčkou. V kastrůlku rozpusťte máslo a přeceďte přes plátýnko. Připravte si nádobí na vodní lázeň.
- Do vrchní nádoby dejte žloutky, ocet, sůl, promíchejte a dejte na rendlík s horkou vodou. Voda se nesmí vařit. Šlehejte do zhoustnutí asi 4 minuty. Horní misku sundejte z vodní lázně a pomalu přilévejte máslo. Ochuťte citronovou šťávou a čerstvě namletým pepřem. Omáčku udržujte v teple.
- Slaninu upražte na pánvi dokřupava a dejte okapat na papírovou utěrku.
- V hrnci přiveďte vodu s octem k varu a stáhněte na střední plamen.
- Vejce rozklepněte do naběračky. V hrnci utvořte vařečkou lehký vír a doprostřed víru opatrně vlijte vejce. Bílek by měl obalit žloutek. Vařte dvě minuty, vejce otočte a vařte další dvě minuty. Postupně proces opakujte se zbývajícími vejci. Hotová vejce vyndejte a nechte okapat.
- Opečte rozpůlený muffin, poklaďte špenátem, opečenou slaninou, vejcem a přelijte holandskou omáčkou. Opepřete čerstvě namletým pepřem a ozdobte výhonky řeřichy.