Celerová pomazánka
- celer 1 ks
Domácí chléb
- hladká mouka 1 hrnek
- polohrubá mouka 2 hrnek
Domácí chléb
- ocet 1 lžička
- studená voda 2 hrnek
Postup přípravy
Celerová pomazánka: Celer trošku povaříme se lžičkou octa, aby změkl. Poté ho najemno nastrouháme spolu s vejci a šunkou. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, majonézu, sůl pepř a hořčici.
Avokádová pomazánka: Avokádo oloupeme, vypeckujeme a rozmačkáme, přidáme tvarohový sýr a česnek. Dle chuti osolíme a opepříme.
Domácí chleba: Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme vodu a ocet. Vznikne řidší těsto, které posypeme moukou a necháme při pokojové teplotě 12-18 hodin kynout. Potom těsto v míse probereme vařečkou a znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Mezitím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný suchý kastrol nebo pekáč i s poklicí a necháme 30 minut rozpálit. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme těsto a můžeme je posypat kmínem. Kastrol přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupňů asi 40 minut, pak poklici sundáme a dopékáme dalších 20-30 minut.