Ďábelské guacamole
- avocado 4 ks
Cuketové rolky
Ďábelské guacamole
- česnek 2 stroužky
Cuketové rolky
- česnek 0.5 stroužku
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem
- limetková šťáva
- máta peprná
- ovoce
- piniová semínka
Cuketové rolky
Postup přípravy
Ďábelské guacamole: Avokáda oloupeme, vyjmeme pecku a dáme do mísy. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, chilli papričky (odstraňme semena a nasekáme je najemno). Vymačkáme citronovou šťávu, osolíme, opepříme a dobře promícháme (můžeme použít např. ruční mixér). Podáváme s tortillovými lupínky, ozdobíme chilli papričkou.
Cuketové rolky: Cuketu omyjeme a nakrájíme podélné̌ na dlouhé́ tenké́ plátky. Plátky osolíme a necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se vypotily. Každý́ plátek zlehka ogrilujeme nebo opečeme na pánvi na trošce oleje. V misce smícháme krémový́ sýr s česnekem, nakrájenými rajčaty, lístky bazalky a provensálským kořením, osolíme podle chuti. Na cuketové́ plátky položíme půl plátku sušené́ šunky a potřeme slabou vrstvou krémové́ náplně̌. Zabalíme, případně použijeme párátko nebo ovážeme stéblem pažitky, na talíři zakápneme olejem a ozdobíme bazalkou. Naplň̌ lze i chuťové̌ obměnit – místo provensálských bylinek můžeme použit najemno nasekaná́ sušená́ rajčata, olivy, bazalku, čerstvá́ rajčata nebo kopr.
Variace červené řepy s kozím sýrem, přelité limetkovo-medovo-mátovou marinádou: Na marinádu vymačkáme limetkovou šťávu, přidáme med, nasekané lístky čerstvé máty, pár kousků čerstvého ovoce nakrájeného na malé kousky a dobře zamícháme. Před podáváním necháme pár hodin odležet v lednici. Uvařenou červenou řepu nakrájíme na plátky. Následně vykrájíme jednotlivé plátky řepy do požadovaného tvaru (např. hvězdička, srdíčko), můžeme si pomoci vykrajovátkem. Na párátko naaranžujeme dva plátky řepy proložené kozím sýrem. Posypeme nasucho opraženými piniovými semínky a zakápneme připravenou marinádou.