návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Tvarohový koláč s červeným rybízem

Hodnoceno: 0x
6-8 porcí
do 1,5 hodiny
Tvarohový koláč s červeným rybízem
Autor: Johana Pošová Tvarohový koláč s červeným rybízem
Tři vrstvy blaha: křehké těsto, šťavnatý ovocný tvaroh a křupavá drobenka. To se rovná báječnému létu! Do dezertu můžete samozřejmně použít kromě červeného i rybíz bílý, speciální chuť pak bude mít s jejich černým bratrancem.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Rybíz propláchněte a rozestřete ho na suchou utěrku, aby oschl. Odepínací dortovou formu o průměru 24 cm vymažte a vyložte papírem na pečení.
  2. 200 g másla rozehřejte ve velké ohnivzdorné míse. Promíchejte dvě třetiny cukru s moukou a vanilkou a směs vsypte do mísy k máslu. Rukama promíchejte na drobenku. Dvě třetiny drobenky přesuňte do formy, rovnoměrně rozestřete po dně a rukama zlehka upěchujte. Pečte 10 až 15 minut, až těsto získá hezkou nazlátlou barvu.
  3. Na náplň promíchejte v míse 50 ml ovocné šťávy nebo nektaru se škrobem, až se škrob rozpustí. Do kastrůlku vlijte 200 ml ovocné šťávy nebo nektaru. Přidejte 3 lžíce cukru a uveďte do varu. Vlijte rozpuštěný škrob a za stálého míchání 1 minut povařte.
  4. Přidejte tři čtvrtiny rybízu, opatrně promíchejte a sejměte z plamene. Nechte stranou vychladnout. Nejlépe elektrickými metlami šlehejte zbylých 125 g změklého másla asi minutu do pěny. Přidejte 125 g cukru a šlehejte dál, až se směs dobře spojí. Přidejte citronovou šťávu a pak po jednom vejce, vždy ho dobře zašlehejte. Zašlehejte pudinkový prášek a nakonec tvaroh.
  5. Na vychladlé těsto naneste ovocné želé s rybízem. Navrch opatrně rozestřete tvarohovou směs. V misce promíchejte zbylý rybíz se zbylou drobenkou a směsí rovnoměrně posypte koláč.
  6. Formu postavte na plech a vraťte do trouby. Koláč pečte 50 až 60 minut. Po upečení ho nechte zcela vychladnout a pak dejte ještě na několik hodin, lépe přes noc, do ledničky.

Tvarohový koláč s červeným rybízem  Foto: Tvarohový koláč s červeným rybízem , Foto: Johana Pošová

Další báječné recepty z letního červeného ovoce najdete v letním čísle časopisu Prima Fresh:

Léto na zahradě s Prima FRESH

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!