Suroviny
- máslo (změklé) 275 g
- cukr 400 g + 3 lžíce
- hladká mouka 300 g
- červený rybíz 500 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- ovocná šťáva (z třešní nebo červeného rybízu) 250 ml
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- citronová šťáva 1 lžíce
- vejce 2 ks
- tučný tvaroh 500 g
- vanilkový pudink v prášku 2,5 lžíce
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Rybíz propláchněte a rozestřete ho na suchou utěrku, aby oschl. Odepínací dortovou formu o průměru 24 cm vymažte a vyložte papírem na pečení.
- 200 g másla rozehřejte ve velké ohnivzdorné míse. Promíchejte dvě třetiny cukru s moukou a vanilkou a směs vsypte do mísy k máslu. Rukama promíchejte na drobenku. Dvě třetiny drobenky přesuňte do formy, rovnoměrně rozestřete po dně a rukama zlehka upěchujte. Pečte 10 až 15 minut, až těsto získá hezkou nazlátlou barvu.
- Na náplň promíchejte v míse 50 ml ovocné šťávy nebo nektaru se škrobem, až se škrob rozpustí. Do kastrůlku vlijte 200 ml ovocné šťávy nebo nektaru. Přidejte 3 lžíce cukru a uveďte do varu. Vlijte rozpuštěný škrob a za stálého míchání 1 minut povařte.
- Přidejte tři čtvrtiny rybízu, opatrně promíchejte a sejměte z plamene. Nechte stranou vychladnout. Nejlépe elektrickými metlami šlehejte zbylých 125 g změklého másla asi minutu do pěny. Přidejte 125 g cukru a šlehejte dál, až se směs dobře spojí. Přidejte citronovou šťávu a pak po jednom vejce, vždy ho dobře zašlehejte. Zašlehejte pudinkový prášek a nakonec tvaroh.
- Na vychladlé těsto naneste ovocné želé s rybízem. Navrch opatrně rozestřete tvarohovou směs. V misce promíchejte zbylý rybíz se zbylou drobenkou a směsí rovnoměrně posypte koláč.
- Formu postavte na plech a vraťte do trouby. Koláč pečte 50 až 60 minut. Po upečení ho nechte zcela vychladnout a pak dejte ještě na několik hodin, lépe přes noc, do ledničky.