Suroviny
- máslo 180 g (¾ hrnku)
- cukr 220 g (1 hrnek plus 1 lžíce)
- vanilkový extrakt 2 lžíce
- vejce 5 ks
- hladká mouka 225 g (1 a ¾ hrnku)
- mléko 500 ml (2 hrnky)
- podmáslí 250 ml (1 hrnek)
- smetana (30%) 500 ml (2 hrnky)
- mléko (karamelové) 240 g (⅔ hrnku)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr a ½ lžičky vanilky utřete elektrickými metlami do pěny, trvá to 8 až 10 minut, a stírejte ji ze stěn mísy.
- Po jednom pečlivě zatřete vejce. Postupně přidávejte mouku a opět pečlivě zašlehávejte. Těsto přesuňte do formy a pečte 45 až 50 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus propečený. Nechte ho úplně vychladnout ve formě.
- Mléko, kondenzované mléko a podmáslí plus polovinu karamelového mléka dejte spolu se zbylou vanilkou do džbánku a dobře prošlehejte.
- Korpus i s formou postavte na plech a přelijte ho mléčnou směsí. Dejte ho na 2 až 3 hodiny do ledničky, aby důkladně nasákl. Pak ho vyjměte z formy a přesuňte na talíř.
- Smetanu ušlehejte do polotuha, pak jí ozdobte dort a zakapejte ho zbylým karamelovým mlékem.
- PRIMA TIP: Karamelové mléko (dulce de leche) se dá koupit jako hotový výrobek, nebo si ho můžete připravit sami tak, že plechovku slazeného kondenzovaného mléka povaříte mírným varem neotevřenou několik hodin v kastrole, zcela pokrytou vodou. Nechte ji pak úplně vychladnout. Mléko uvnitř se promění na hustý mléčný karamel. Je skvělý i na přípravu domácí zmrzliny.