Suroviny
- vepřová krkovice 1 kg
- ocet několik lžic
- bageta (nebo bulky či sezamové housky)
- cibule 1 ks
- olej 1 dl
- dřevěné štěpky (máčené, zabalené do alobalu na uzení na gril)
Domácí grilovací koření
- sůl (hrubozrnná) 4 lžíce
- mletá sladká paprika 4 lžíce
- pepř 2 lžičky
- třtinový cukr 4 lžíce
- sušený česnek 2 lžičky
- kajenský pepř 1 lžička
- sušená cibule (není nutná) 1 lžička
Domácí barbecue omáčka
- rajský protlak 4 lžíce
- worcesterová omáčka pár kapek
- třtinový cukr 3 lžíce
- melasa 3 lžičky
- hořčice 2 lžíce
- grilovací koření (domácí) 1 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžíce
- pepř 1 lžička
Rychlé nakládané okurky (pickles)
- okurka
- rýžový ocet 1/2 hrnku
- sůl 1 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
Všechno to potom použijeme na naprosto famózní záležitost – pulled pork, nebo-li tahané vepřové maso. Je to jedno z typických amerických barbecue jídel, které by ve vašem grilovacím repertoáru nemělo chybět. Hamburgery začínají být trochu ohrané, ale jakmile se vytasíte s něčím takovým, máte obdiv zaručen :)
Rozhodně si první naložte okurky! Ty jsou totiž nejlepší za dva dny…
Postup přípravy
- Směs na barbecue omáčku krátce povařte dokud se chutě nepropojí.
- Okurku nakrájejte na tenké plátky. Do horké vody dejte všechny opřísady a zalijte jimi okurky. Nejlepší jsou za dva až tři dny.
- Maso ze všech stran obalte do domácího grilovacího koření – pečlivě ať je opravdu celé obalené. Dejte odležet do druhého dne nebo můžete použít vakuovačku a nechat odležet alespoň hodinu.
- Zbytek koření zalijte trochou octa, oleje a nakrájejte na tenké plátky cibuli a přidejte ji k marinádě.
- Rozpalte gril na maximum, přidejte dřevěné štěpky v alobalu a jakmile začnou čudit stáhněte gril (plynový). Pokud máte gril na dřevo, připravte si na maso nepřímé grilování ( uhlí odhrňte na jednu stranu, maso budete dávat na tu druhou)
- Maso dejte na rošt a nechte ho grilovat zhruba 4 – 6 hodin. Pravidelně měňte alobal se štěpky. Ty se vypálí zhruba za hodinu , pokaždé když ho budete měnit potřete maso zbylo marinádou s cibulí.
- Maso kontrolujte teploměrem. Aby šla vlákna krásně oddělovat, mělo by mít uvnitř teplotu cca 95 stupňů.
- Nelekejte se. Marináda téměř zčerná, ale uvidíte, že nakonec bude maso chutnat perfektně a nebude ani krapet spálené.
- Jakmile se maso dopeče, vyndejte ho z grilu a nechte asi 15 minut odležet. Pak ho pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna.
- Naplňte jím housku, na to dejte domácí bbq omáčku (tu můžete přidat dokonce i přímo do natrhnaného masa a zamíchat) a nakonec nakládané okurky.