Suroviny
- ciabatta (střední) 1 ks
- rajčata (zralá, různé druhy) 500 g
- kapary 1 hrst
- parmazán
- červený vinný ocet
- ančovička 5 filátek
- česnek 1 stroužek
- bazalka (lístky) 1 hrst
- fenyklová semínka 2 lžičky
- olivový olej
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
O recept na tento výborný salát s opečeným chlebem a spoustou výrazných chutí se s námi podělila Kateřina z food blogu ThinkFood.cz. Nechte se vést jejím podrobným postupem...
„Toskánský rajčatový salát jsem objevila poměrně nedávno, v knize Jamie’s 30-minute meals. Jeho light verzi, panzanellu, jsem už znala, tohle je však něco víc… Panzanella je italský salát z chleba a zeleniny, obvykle z rajčat, okurek, cibule. Toskánský je nadupaný rajčaty a plný geniálních chutí, ze kterých budou vaše chuťové pohárky úplně bez sebe. Po jeho spořádání budete mít možná odřené patro od křupavých krutonů, ale jakmile jednou ochutnáte, stane se vaším favoritem.“
Postup přípravy
- Začněte s chlebem. Ciabattu natrhejte na plech na kousky velké asi 2 centimetry. Rozervěte ji ručně, nesnažte se o pravidelné kostičky. Přidejte fenyklová semínka, pořádný cákanec olivového oleje a rukama chléb a fenykl promíchejte a promačkejte. Plech strčte do trouby pod gril na střední stupeň. Upozorňuji, že ciabattu musíte kontrolovat každou chvilku. Někdy stačí minutka nepozornosti a vaše krutony se změní na uhel. Grilujte je dozlatova.
- Rajčata mohou být různých druhů. Červená, žlutá, zkrátka jaká zrovna dozrají na zahradě nebo jaká koupíte na trhu. Jde nám o chutě, ty dělají tento salát tak výrazným. Připravený mix rajčat pokrájejte, větší na čtvrtky, menší na půlky a vložte je do velké mísy. Přilijte pěknou dávku olivového oleje a vinného octa. Nasekejte najemno kapary, ančovičky a přidejte vše k rajčatům spolu s drceným stroužkem česneku a lístky bazalky. Nyní do mísy přistrouhejte trochu parmezánu, zbylý nechte k podávání. Lehce osolte a opepřete.
- Krutony jsou hotové, křupavé, vařící a připravené zchladit se v míse s rajčaty. Horké je vysypte i s opečenými semínky k rajčatům. Vyhrňte si rukávy a vše promíchejte rukama. Občas rajčata s chlebem zmáčkněte, aby se krutony nasákly tou báječnou šťávou, která se nám v míse vytvořila. Salát při servírování postrouhejte parmezánem, posypte bazalkovými lístky a ještě jednou zakápněte olivovým olejem. Toskán je dost sytý, takže se nebojte ho podávat jako hlavní chod, obzvlášť v letních dnech.