Protože čerstvé slávky není problém již sehnat téměř kdekoliv, rozhodně je zařaďte do vašeho jídelníčku. Jsou výborné a velmi rychlé na přípravu. A receptů je bezpočet. Skvělé jsou například na thajský způsob s kari.
4 porce
30 minut
Suroviny
čerstvé slávky
2 kg
Slunečnicový olej
1 lžíce
Šalotka
2 ks
kokosové mléko
400 ml
thajská zelená kari pasta
2 lžíce
červená chilli paprička
1 ks
limetové listy
2 ks
citrónová tráva
1 stonek
Postup přípravy
Mušle dobře okartáčujte a odstraňte všechny „fousy“. Vyhoďte všechny otevřené.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte šalotku nakrájenou najemno a pár minut opékejte na středním ohni, dokud nezměkne, ale stále ještě nezačne měnit barvu. Přilijte kokosové mléko, potom thajskou karí pastu, nakrájenou chilli papričku, limetové lístky a citronovou trávu. Směs povařte 2–3 minuty a potom do hrnce přidejte mušle. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a vařte asi 5 minut, dokud se mušle neotevřou. Během vaření občas hrnec protřeste.
Vyhoďte všechny neotevřené mušle, přelijte šťávou z hrnce a hned podávejte.