Suroviny
- rýže (zbylé houbové rizoto) 900 g
- mozzarella (malé kuličky) 450 g
- mouka 1 hrnek
- vejce (rozšlehané) 2 ks
- strouhanka 2 hrnky
- slunečnicový olej
- citron (k servírování)
Krémové italské rizoto je za čerstva polotekuté, po vychladnutí se ovšem změní v tuhou slepenou hmotu s konzistencí "těsta". Ideální základ pro přípravu placiček nebo koulí. Kromě níže uvedeného postupu můžete vyzkoušet ještě větší rychlovku. Do rizota vmíchejte jedno vajíčko a dětskou krupičku, tak aby směs držela hezky pohromadě. Vytvořte placičky, ty ještě obalte v krupičce a osmažte dozlatova.
Postup přípravy
- Vezměte kuličku mozzarelly a obalte ji trochou rizota do tvaru malé koule. (Navlhčené ruce vám to usnadní).
- Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno rizoto.
- Každou kouli obalte v mouce, potom našlehaném vejci a pak ve strouhance.
- Na středně velké pánvi rozpalte olej a na střední teplotě opékejte koule asi 5 minut. Pravidelně je obracejte, dokud zvrchu nebudou zlatavé a sýr uvnitř rozteklý.
- Osmažené koule odkládejte na mísu, vyloženou kuchyňskou utěrkou a udržujte je teplé v troubě vyhřáté na 50°C.
- Servírujte: s citronovými klínky a vločkovou mořskou solí (Maldon).