Suroviny
- polohrubá mouka 1 kg
- mléko ( - volitelné ) 500 ml
- pepř
Postup přípravy
Nejdříve naporcujeme králíka, prošpikujeme a dáme stranou. Zeleninu očistíme.
Na mořidlo (lák) nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli. Dáme do hrnce, zalijeme octem smíchaným s vodou a přidáme koření. Osm minut vaříme a necháme vychladnout.
Králíka dáme do hrnce a zalijeme mořidlem tak, aby byl ponořený, a uložíme na pár dní do chladu. Potom lák scedíme, maso osušíme a zprudka opečeme na másle, aby se maso zatáhlo a zezlátlo. Maso obložíme zeleninou a kořením z mořidla a dáme péci do trouby na 190°C asi 30 minut. Králíka podlijeme horkou vodou a pečeme další téměř hodiny, až jde maso od kosti.
Zeleninu rozmixujeme a přivedeme k varu. Zašleháme smetanu, do které můžeme přidat mouku, chceme-li husté omáčky hodně, a necháme provařit, dochutíme cukrem a solí. Maso můžeme vykostit a vrátit prohřát do omáčky. Svíčkovou z králíka podáváme tradičně s knedlíky.
Domácí houskové knedlíky: Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100 ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.
Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po deseti minutách je otočíme.Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily.