Suroviny
- vepřová krkovice 800 g
- tymián
- rozmarýn
- barevný pepř (čerstvě namletý)
- řepkový olej
- brambory (nebo brambůrky grenaille) 500 g
- bílá cibule 1 ks
- brokolice (nebo divoká brokolice) 400 g
- máslo 80 g
- hladkolistá petržel
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Z vepřové krkovice připravte čtyři stejně velké steaky. Nasekejte bylinky (tymián, rozmarýn), dejte je do misky, smíchejte s pepřem, přilijte řepkový olej a do marinády vložte maso. Promíchejte a nechte odležet.
- V hrnci uvařte brambory doměkka a nechte je vychladnout. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé měsíčky.
- Na pánvi rozpalte řepkový olej a opečte na něm osolené steaky z krkovice z obou stran. Po dvou minutách steaky vyjměte z pánve a zhruba 10 minut je dopečte v troubě rozpálené na 160 °C.
- Mezitím v hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní brokolici rozdělenou na růžičky. Až bude brokolice měkká, vyjměte ji a nechte ji prudce zchladit v misce s vodou a ledem.
- Na pánvi znovu rozpalte řepkový olej a rozpůlené uvařené brambory opečte dozlatova. Poté k nim přidejte nakrájenou bílou cibuli a také ji opečte. Na závěr přidejte nasekanou petrželku, sůl, pepř a máslo.
- Brokolici ohřejte na másle a lehce ji osolte. Steaky vyndejte z trouby a nechte je chvilku odpočinout. Poté vše naservírujte na talíř. Ke steakům se skvěle hodí pepřová omáčka.
Vyzkoušejte také výbornou vepřovou krkovici pečenou na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici