V tomto krásném počasí už to chce něco šťavnatého, vláčného, osvěžujícího a zároveň sladkého. Právě takový je tento pomerančový koláč, který je zároveň bezlepkový! Příprava je hrozně jednoduchá a rychlá, ale doporučujeme jej dělat den předem, aby přes noc krásně zvláčněl a byl opravdu šťavnatý.
8 porcí
90 minut
Korpus
Máslo
200 g
třtinový cukr
200 g
Vejce
3 ks
bio vanilkový cukr
20 g
namleté mandle
200 g
kukuřičná mouka na přípravu polenty
100 g
kůra ze 2 pomerančů
vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
bezlepkový kypřicí prášek
Sirup
vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
třtinový cukr
120 g
Krém
Zakysaná smetana
200 g
nasekané pistácie
Postup přípravy
Korpus: troubu rozehřejte na 160 stupňů.
V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.
Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.
Po upečení nechte vychladnout.
Sirup: Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).
Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.
Krém: Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.
Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.)
Prima tip: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.