Korpus
- Máslo 200 g
- třtinový cukr 200 g
- Vejce 3 ks
- bio vanilkový cukr 20 g
- namleté mandle 200 g
- kukuřičná mouka na přípravu polenty 100 g
- kůra ze 2 pomerančů
- vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
- bezlepkový kypřicí prášek
Sirup
- vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
- třtinový cukr 120 g
Krém
- Zakysaná smetana 200 g
- nasekané pistácie
Postup přípravy
- Korpus: troubu rozehřejte na 160 stupňů.
- V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.
- Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
- Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.
- Po upečení nechte vychladnout.
- Sirup: Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
- Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).
- Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.
- Krém: Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.
- Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.)
- Prima tip: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).