Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Šťavnatý pomerančový koláč

8–10 porcí
do 1,5 hodiny
Šťavnatý pomerančový koláč
Šťavnatý pomerančový koláč Autor: Kate´s Cuisine
V tomto krásném počasí už to chce něco šťavnatého, vláčného, osvěžujícího a zároveň sladkého. Právě takový je tento pomerančový koláč, který je zároveň bezlepkový! Příprava je hrozně jednoduchá a rychlá, ale doporučujeme jej dělat den předem, aby přes noc krásně zvláčněl a byl opravdu šťavnatý.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Korpus: troubu rozehřejte na 160 stupňů.
  2. V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.
  3. Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
  4. Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.
  5. Po upečení nechte vychladnout. 
  6. Sirup: Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
  7. Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).
  8. Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem. 
  9. Krém: Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.
  10. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.)
  11. Prima tip: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).
Reklama

Šťavnatý pomerančový koláč  Foto:

Šťavnatý pomerančový koláč  Foto:

Šťavnatý pomerančový koláč  Foto:

Šťavnatý pomerančový koláč, foto: Kate´s Cuisine

Kate´s Cuisine Foto: V kuchyni u Kate

Jmenuji se Kateřina, žiji v Brně a již nějaký čas píši food blog Kate’s Cuisine. Vaření, pečení a psaní blogu je mou velkou radostí, koníčkem a vášní. Jídlo prostě miluji a snažím se ke každé surovině přistupovat s úctou a láskou. Každý recept tak má svůj příběh.

Na mém blogu najdete recepty, články, recenze a také videa. Budu se těšit na vaši návštěvu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama