Suroviny
- vepřová plec 1,5 kg
- cibule 2-3
- česnek
- brambory 1,5 kg
- dětská krupička 1 balení
- vejce 1
- bílé kysané zelí 1 kg
- kmín
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Vepřovou plec nasolíme, nakmínujeme, podlijeme vodou, okořeníme, pokryjeme kolečky cibule a dáme přikryté péct s několika stroužky česneku do trouby zapnuté na 200 stupňů. Pečeme, hlídáme a podléváme, dokud se maso jemně nerozpadá.
- Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme. Přidáme sůl, vejce a dětskou krupičku a necháme chvilku stát. Vytvarujeme dvě knedlíkové šišky, které vaříme ve vroucí osolené vodě maximálně asi 25 minut. Poté knedlík nakrájíme na plátky.
- Podáváme s výborným, doma nakládaným zelím, které propláchneme ve studené vodě, abychom je zbavili přílišné kyselosti. Pak je jen uvaříme v osolení vodě s kmínem, nakonec scedíme a dochutíme cukrem a smícháme s najemno pokrájenou cibulkou.
Autor receptu: Jana Timková