Suroviny
- čerstvý špenát 300 g
- ricotta 250 g
- Česnek 1 stroužek
- Vejce 3 ks
- hladká mouka 150 g
- nastrouhaný parmazán 180 g
- Muškátový oříšek 1 špetka
- Citron 1 ks
- Olivový olej 6 lžic
- rukola
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhoďte listy špenátu a 1–2 minuty je nechte povařit. Poté je ihned sceďte a propláchněte studenou vodou. Prsty ze špenátu vymačkejte maximum tekutiny a nasekejte ho najemno.
- Nasekaný špenát dejte spolu s ricottou, česnekem, parmazánem, moukou, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy a vše důkladně promíchejte vidličkou. Podle chuti dosolte a opepřete a znovu promíchejte. S pomocí navlhčených rukou vytvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů a vyskládejte je na pomoučený vál. Vše dejte na minimálně 30 minut vychladit do lednice.
- Mezitím ve větší misce vyšlehejte 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou kůrou (pouze žlutá část) z jednoho citronu.
- Gnocchi vařte ve velkém množství osolené vody. Jakmile gnocchi vyplavou na hladinu (cca 6 minut), tak je nechte vařit ještě jednu minutu a teprve poté je děrovanou naběračkou přendejte do citronové omáčky. Ihned podávejte s rukolou a posypané nastrouhaným parmazánem.