Suroviny
- hovězí kýta (plátky) 2 ks (celkem asi 300 g)
 - vejce natvrdo 1 ks
 - kyselé okurky 1 ks
 - plnotučná hořčice 3 lžíce
 - párek 1 ks
 - cibule 3 ks
 - sádlo 1 lžíce
 - špek 40 g
 - hladká mouka 1 lžíce
 - hovězí vývar 500 ml
 - sůl
 - pepř
 
Postup přípravy
- Hovězí plátky naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Po jedné straně potřete hořčicí. Na jeden (užší) konec plátku položte rozkrojené vejce, půlku kyselé okurky, kousek párku a malý klínek cibule. Při rolování se snažte strany plátku masa přehýbat dovnitř, aby se roláda dobře uzavřela. Omotejte kuchyňským provázkem nebo použijte speciální skřipce na závitky.
 - Zbylou cibuli a špek nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpalte sádlo a ptáčky opečte ze všech stran. Maso vyndejte na talíř. Do výpeku nasypte cibuli a špek a pozvolna opékejte dohněda. Zaprašte moukou a opět zarestujte. Zalijte vývarem, přidejte lžíci hořčice a promíchejte. Ptáčky vložte zpět, přiklopte hrnec a pozvolna duste asi 1,5 hodiny.
 - Měkké rolády vyjměte z hrnce, omáčku propasírujte, dochuťte případně solí a pepřem.
 - Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.