Suroviny
- hovězí kýta (plátky) 2 ks (celkem asi 300 g)
- vejce natvrdo 1 ks
- kyselé okurky 1 ks
- plnotučná hořčice 3 lžíce
- párek 1 ks
- cibule 3 ks
- sádlo 1 lžíce
- špek 40 g
- hladká mouka 1 lžíce
- hovězí vývar 500 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Hovězí plátky naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Po jedné straně potřete hořčicí. Na jeden (užší) konec plátku položte rozkrojené vejce, půlku kyselé okurky, kousek párku a malý klínek cibule. Při rolování se snažte strany plátku masa přehýbat dovnitř, aby se roláda dobře uzavřela. Omotejte kuchyňským provázkem nebo použijte speciální skřipce na závitky.
- Zbylou cibuli a špek nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpalte sádlo a ptáčky opečte ze všech stran. Maso vyndejte na talíř. Do výpeku nasypte cibuli a špek a pozvolna opékejte dohněda. Zaprašte moukou a opět zarestujte. Zalijte vývarem, přidejte lžíci hořčice a promíchejte. Ptáčky vložte zpět, přiklopte hrnec a pozvolna duste asi 1,5 hodiny.
- Měkké rolády vyjměte z hrnce, omáčku propasírujte, dochuťte případně solí a pepřem.
- Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.