Kuřecí kuličky
- kuřecí maso (mleté) 500 g
- vejce 1 ks
- česnek (najemno nastrouhaný) 3 stroužky
- parmazán (najemno nastrouhaný) 4 lžíce + na podávání
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 2 lžíce
- chilli papričky (najemno nasekaná) 1 ks
- strouhanka 1–2 hrsti
- černý pepř
- sůl
Rajčatová omáčka
- olivový olej 6 lžic
- mrkev (na malé kostičky) 1 ks
- řapíkatý celer (na kostičky) 2 řapíky
- cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- bazalka (najemno nakrájená) 2 lžíce + na podávání
- drcená rajčata 1 plechovka
- kuřecí vývar 250 ml
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Ve velké pánvi nechte na 6 lžících olivového oleje krátce orestovat najemno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Jakmile cibule zesklovatí, přidejte plechovku drcených rajčat, podlijte cca 250 ml kuřecího vývaru a nechte za občasného míchání vařit na mírném ohni do změknutí (20–30 minut). V případě potřeby podlijte vodou ze špaget. Na závěr vmíchejte najemno nasekanou bazalku, osolte a opepřete.
- Zatímco se vaří rajčatová omáčka, smíchejte si v misce mleté kuřecí maso s najemno nastrouhaným parmazánem, chilli papričkou, hladkolistou petrželkou, vejcem a česnekem. Podle chuti osolte, opepřete a zahustěte strouhankou.
- Tvarujte kuličky velikosti menších vlašských ořechů, které opečte na olivovém oleji dozlatova. Opečené kuličky přendejte s pomocí děrované naběračky k rajčatové omáčce a krátce společně povařte.
- Ve velkém množství osolené vody uvařte špagety al dente, přidejte je do pánve s rajčatovou omáčkou a promíchejte. Ihned podávejte posypané nastrouhaným parmazánem a najemno nasekanou bazalkou.