Na základní recept
- cuketa (střední velikost) 2 ks
- mořská sůl
- těstoviny
- strouhaný parmazán 100–150 g
- česnek 1 stroužek
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
Na šalvějovou úpravu
- šalvěj (čerstvá) 12 lístků
- přepuštěné máslo 4 lžíce
Postup přípravy
- Nastrouhejte omyté cukety na středně silné nudličky. Všechny je dejte do sítka nebo cedníku, lehce posolte (přibližně tak půl lžičkou soli), promíchejte a nechte vykapat. Mezitím dejte vařit velký hrnec se silně osolenou vodou. Italové tvrdí, že hrnec by měl být opravdu velký, aby byl poměr vody ku těstovinám několikanásobný. Alespoň 1 l vody na 100 g sušených těstovin!
- Já jsem si dovolila recept ještě trošku vyladit šalvějovým máslem. Tedy tento krok můžete následovat a nebo také vynechat. Ve velké pánvi rozpusťte přepuštěné máslo (nepřepuštěné bude také fajn, jen buďte opatrní a nepřepalte ho, můžete pracovat i s olivovým olejem) a přidejte lístky šalvěje. Pomalu smažte, dokud se lístky nestatnou krásně křupavé jako chipsy. Uvolní se nádherné aroma! Lístky opatrně vyjměte z pánve a nechte si je stranou. Potom už nepřidávejte olivový olej, který je v základním receptu uveden.
- Do velké pánve s šalvějovým máslem (pokud jste nepřeskočili krok 2.) nebo do servírovací mísy s 3 lžícemi extra panenského olivového oleje dejte těstoviny uvařené al-dente, všechny okapané cukety, propasírovaný česnek, parmazán, (chilli) a dobře promíchejte. Můžete ihned servírovat, a pokud se vám líbila šalvějová úprava, zbylo vám 12 lístků křupavé šalvěje. Dejte 3 na vrch každé porce. Podle chuti můžete každou porci ještě vyladit čerstvě mletým pepřem a mořskou solí.
Vyzkoušejte také recept na tradiční spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE