Šoulet s uzeným bůčkem
- sušený hrách 200 g
- ječné kroupy 200 g
- Sádlo 2 lžíce
- Cibule 2 ks
- Česnek 4 stroužky
- uzený bok vcelku, bez kosti 800 g
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletý zázvor 1/2 lžičky
Salát z červené řepy
- červená řepa 2 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- šťáva z půlky citrónu
- Med 1 lžíce
- Sůl
- mletý pepř
- Zakysaná smetana 4 lžíce
- dýňová semínka nebo klíčky fazolí mungo či řeřicha k podávání
Postup přípravy
- Hrách namočte den předem do studené vody, aby nabobtnal. Kroupy namočte na 4 hodiny. V den přípravy šouletu vyměňte vodu a hrách uvařte doměkka v dvojnásobném množství čisté vody, v druhém hrnci uvařte stejně kroupy. Když je obojí měkké, slijte vodu a kroupy propláchněte od šlemu.
- V jednom z hrnců hrách a kroupy smíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a zázvor. Na jedné lžíci sádla opečte nakrájené cibule do sklovita a vmíchejte ji do směsi.
- Troubu si rozpalte na 180 °C. Pekáč vymažte zbylým sádlem a dejte do něj směs na šoulet. Bůček nakrájejte na plátky silné 1–1,5 cm a naklaďte je nahoru na šoulet. Dejte na 20 minut do trouby. Šoulet se lehce zapeče a šťáva vypečená z bůčku ho krásně ochutí.
- Ozdobte bylinkami a podávejte se salátem.
- Salát z červené řepy se smetanou: Řepu oloupejte škrabkou a nastrouhejte na velmi jemné plátky, nejlépe na mandolíně. Z ostatních přísad kromě smetany si umíchejte zálivku a tu pak dobře promíchejte s řepou. Dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte v chladničce aspoň dvě hodiny odpočívat. Chcete-li, ozdobte salát nasucho opraženými dýňovými semínky nebo klíčky fazolí mungo či výhonky řeřichy.
- Podávejte s kopečkem kysané smetany.