Stačí prý jen půl lžičky skořice denně a už děláte něco pro sebe a své zdraví, tvrdí vědci z Kodaňské univerzity. Když jí pořádně posypete kynuté šneky a nabídnete je přátelům nebo rodině, můžete mít dobrý pocit, že se staráte o jejich požitky i zdraví.
TĚSTO: V půl hrnku vlažné vody smíchejte droždí a lžíci cukru. Nechte na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Přidejte olej a promíchejte. Postupně přisypávejte přesátou mouku promíchanou se solí a zbylý cukr spolu s dalším hrnkem vlažné vody. Těsto přitom zpracovávejte vařečkou, až je vláčné, měkké a nelepí se.
Těsto nechte v teple kynout přikryté utěrkou, po hodině promíchejte a nechte znovu půl hodiny kynout.
POTŘENÍ A POSYPÁNÍ: Předehřejte troubu na teplotu 180 ºC. Vykynuté těsto přeneste na pracovní desku a rozdělte na poloviny. Z každé půlky vyválejte obdélník, pokapejte ho olejem a posypte cukrem se skořicí. Pevně zarolujte. Rolky rozkrájejte na kusy široké asi 2 cm.
Vzniklé šneky přeneste na plech, každý potřete ze všech stran olejem a naskládejte těsně vedle sebe jako buchty. Nechte ještě 10 minut kynout. Šneky pečte asi 25–35 minut, dokud nezezlátnou.
Prima tip: Máte-li chuť si život osladit pořádně, polijte šneky právě vytažené z trouby javorovým sirupem. Voňavý a sladký sirup se vsákne do horkého těsta a nádherně ho zvláční.