Suroviny
- kubánský salát
- brambory 8 kus
- sele 18 kg
- žampion 250 g
- mango 2 kus
- česnek 20 stroužek
- bok ( - volitelné ) 150 g
- uzené maso ( - volitelné ) 150 g
- olivový olej 300 ml
- cibule 1 kus
- zelená paprička jalapeño 1 kus
- cibule 2 kus
- smetana 1 kus
- olivový olej 1 dávka
- máslo 3 lžíce
- sůl 1 špetka
- olivový olej 1 dávka
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Selátko umyjeme. Ve větším pohárku si rozmícháme olej, drcený česnek a sůl. Tímto roztokem naplníme velkou injekční stříkačku a pomalu začneme sele napíchávat. Roztok vpichujeme pouze do masa – nikdy ne do kůže. Selátko nakládáme asi tři dny před samotným grilováním. Sele upevníme na gril nebo na rožeň nad žhnoucí dřevěné uhlí a pečeme asi sedm hodin. Pokud po této době teplota masa dosáhne osmdesáti stupňů, tak je sele hotové a můžeme ho servírovat. Maso postupně okrajujeme a podáváme s brambory a grilovanou zeleninou dle vlastní volby.
2. Brambory očistíme a dáme je i se slupkou vařit do osolené vody. Uzené maso, cibuli a žampióny nakrájíme na hrubší kostky. Na velké pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a začneme vše dohromady restovat. Když je vše krásně do zlatova, ještě přidáme tři velké lžíce másla. Když se máslo rozpustí, tak vmícháme smetanu. Solí a pepřem nešetříme. Jakmile smetana začne bublat, tak pánev vypneme. Napůl zchladlé brambory oloupeme a jenom rukou pomačkáme. Do takto připravených brambor nakonec vmícháme horkou smetanu se směsí masa, cibule a hub.
3. Kubánský salát. Manga si oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Cibuli si nastrouháme na jemná půlkolečka. Promícháme s olejem, trochu osolíme a opepříme.
Autor receptu: Daniel Kordula