Suroviny
- mleté hovězí maso 400 g
- mleté vepřové maso 100 g
- cibule 1 ks
- kmín 1 lžička
- koriandr (čerstvý) 1 hrst
- dijonská hořčice 1 lžíce
- slanina (nebo pancetta)
- čedar 80 g
- houska (starší) 1 ks
- vejce 1 ks
- sůl
- pepř
Cizrnovo-rajčatová omáčka
- krájená rajčata 2 plechovky
- sterilovaná cizrna 1 plechovka
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej
- chilli papričky (čerstvé)
- limetka
- uzená paprika
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžíce
Postup přípravy
- Mleté maso dejte do větší mísy, ve které pak všechno společně promícháte. Cibuli nasekejte na drobno a společně s kmínem orestujte na pánvi s kapkou olivového oleje, dokud cibulka nezezlátne a kmín se nerozvoní. Přidejte k masu společně s částí čerstvého koriandru, lžicí dijonské hořčice, čedarem, rozšlehaným vejcem a nakrájeným nebo natrhaným pečivem na malé kousky. Všechno dokonale promíchejte, osolte a opepřete. Pokud si nebudete jistí s dochucením sekané, vemte kousek už umíchaného masa a opečte ho na pánvi. Tak budete moci vyzkoušet, jestli je dostatečně dochucené a jestli ještě něco neschází.
- Z mletého masa vytvořte šišku sekané, ideálně rovnoměrně širokou, aby se všechny části propekly zároveň. Takhle uloženou v pánvi nebo pekáčku ji dejte péct do trouby na 200 °C alespoň na 30 minut.
- Mezitím, než se sekaná upeče, udělejte omáčku. Ve větší pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, přidejte šalotku, chilli a česnek, vše nasekané na drobno. Raději ztlumte plamen, protože česnek má tendenci se rychle připalovat. Přidejte uzenou papriku a nechte chvíli restovat, aby se probudila vůně, pak přidejte cizrnu, nasekaná rajčata, worcestrovou omáčku a balzamikový ocet. Takhle na mírném plameni nechte lehce probublávat, aby se všechny chutě spojily. Nezapomeňte dochutit solí, pepřem a nakonec i limetou, ale to až úplně v závěru.
- Jakmile máte sekanou hotovou, vytáhněte ji z trouby a před podáváním ji ještě vyšperkujte. Sekanou vytáhněte z pánve, slijte většinu přebytečného tuku a přidejte všechnu cizrnovou omáčku. Můžete ji dát ještě na chvíli na sporák, kdy se při pravidelném míchání uvolní všechny lehce připálené kousky masa ze dna, ve kterých je spousta chuti. Vložte sekanou k cizrně, rozložte k ní slaninu nebo pancettu a ještě ji vložte na 10–15 minut zpátky do trouby, aby se pěkně zapekla.