Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Martina Čerňanská
,
think
Pin it

Hit týdne

Další hity

Bramborový salát

Bramborový salát
Bramborový salát
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Šalotkový tatin s kozím sýrem

Šalotkový tatin s kozím sýrem

Šalotkový tatin s kozím sýrem Zdroj: Thinkfood.cz

  • Zavřít
Šalotkový tatin s kozím sýrem

Šalotkový tatin s kozím sýrem Zdroj: Thinkfood.cz

Moje hodnocení
20x

Tatiny jsou prostě skvělé. Bez výjimky. Ať jsou slané, ať jsou sladké, tahle dobrota je zkrátka vždy fenomenální.

1 porce
30 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • šalotka 600 g
  • listové těsto 1 balení
  • tymián 5 snítek
  • kozí sýr (s bílou plísní) 1 balení
  • balzamikový ocet 5 lžíce
  • třtinový cukr 2 lžíce
  • olivový olej
  • máslo 3 lžíce
  • sůl
  • pepř

Obrácený koláč, jehož hlavní kouzlo spočívá hlavně v karamelu, vymyslely metodou pokus–omyl sestry Tatinovy, Stéphanie a Caroline, koncem 19. století ve svém hotelu Tatin nedaleko Paříže. Traduje se, že připravovaly jablka na másle a cukru pro klasický koláč. Zaspaly nebo se zapovídaly a jablka se na plotně v rendlíku připekla. Stéphanie se snažila situaci zachránit tím, že vzala připravené těsto, plácla ho přímo na jablka a šoupla to do trouby. Byla opravdu překvapená, když koláč vyndala a vyklopila ho na talíř. Šťáva z jablek vytvořila spolu s máslem a cukrem úžasný karamel a klasika byla na světě. Tarte Tatin byl od té doby vyhledávanou specialitou hotelu. Pojetí koláčů vzhůru nohama může být různé. Klasiku s jablky protentokrát zaměníme za šalotkový s kozím sýrem.

Postup přípravy

  1. Začněte s přípravou cibulek. Jsou maličké a bez malého triku se špatně loupou. Dejte je proto do velké mísy a přelijte je vroucí vodou tak, aby byly všechny potopené. Nechte je chvilku odstát, stačí 5 minut, pak je oloupejte. Spařené jdou ven jako po másle. Rozpalte na plotně velkou ohnivzdornou pánev, žádná plastová rukojeť, zastříkněte ji olivovým olejem a přidejte máslo. Máslo nám pomůže k tomu, aby cibule pěkně zezlátla. Malé šalotky nechte v celku, vetší rozpulte a dejte je do pánve. Opékejte je tak dlouho, dokud nebudou všechny krásně zlatavé. Pak k nim natrhejte 3 snítky tymiánu, přisypte cukr, špetku soli a pepře a promíchejte. Cukr začne pomaličku karamelizovat a právě nyní přidejte balzamiko. Vcelku rychle se v pánvi vytvoří krásný tmavý karamel. Pracujte velmi opatrně, karamel je mrcha, maximálně se soustřeďte, žádné děti kolem! Promíchejte cibulky tak, aby byly všechny obalené karamelem. Dejte pánev mimo žár a zbytek másla po vločkách rozmístěte na cibulky.
  2. Rozválejte si z listového těsta kolo, které bude mít o pár centimetrů v průměru více než vaše pánev, narolujte ho na váleček a z něj ho přemístěte na pánev. Z přesahujícího těsta vytvořte nahrnutím do pánve okraj koláče, trochu těsto po obvodu přimáčkněte, aby se pečením nerozbalilo. Přimačkávejte vařečkou nebo lžící, ne rukou, pamatujte na karamel. Dejte pánev do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečte 15–20 minut, než bude těsto shora zlaté a propečené. Nasaďte si chňapky a vyndejte pánev z trouby, nechte ji 3 minutky vydechnout.
  3. Nyní přichází osudový okamžik. Úchop, obrat a vyklopení. Zaznamenejte, prosím, velmi pečlivě následující informace:
  4. Nikdy neobracejte koláč s odkrytým předloktím. Předejdete popáleninám z přetékajícího karamelu.
  5. Nikdy nesahejte na rukojeť pánve bez chňapky. Vydrží být žhavá i půl hodiny.
  6. Tak. Vezměte velký talíř, větší než je průměr pánve. Přiklopte jím pánev. Přes předloktí, přes které budete koláč obracet, si přehoďte utěrku a uchopte pevně talíř, druhou rukou v chňapce uchopte rukojeť pánve a rychlým chvatem obraťte tatin na talíř. Pokud se mu z pánve nechce, lehkým třesením mu pomozte. Zůstanou-li nějaké cibulky přilepené v pánvi, žádná panika, kleštěmi je vyndejte a vraťte je, kam patří. Natrhejte zbylý tymián a posypte jím koláč. Hojně ho popepřete čerstvě mletým pepřem. Nakrájejte kozí sýr na kolečka a poklaďte ho na cibulky, teplem se začne roztékat. Ještě ho trochu opepřete a celý koláč zastříkněte olivovým olejem. Zamilujete si ho, o tom nemám pochyb.

Zdroj receptu

think

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Sladké

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku Ryby a mořské plody

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Vánoční Štědrák – slavnostní vícevrstvý koláč s mákem, ořechy, povidly a tvarohem Sladké

Vánoční Štědrák – slavnostní vícevrstvý koláč s mákem, ořechy, povidly a tvarohem

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům Maso

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Sladké
Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku

Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku

Ryby a mořské plody
Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Novinky
Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli: balíčky dobrot, poukázky i něco sladkého na zub

Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli: balíčky dobrot, poukázky i něco sladkého na zub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Co neopomenout při vaření bramborového salátu a proč je kvalitní strouhanka pro řízek klíčová?

Co neopomenout při vaření bramborového salátu a proč je kvalitní strouhanka pro řízek klíčová?

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu Sladké

Kokosové suky – dvoubarevné nepečené pokušení s vůní vanilky a rumu

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu Sladké

Perníkové kuličky ze špaldové mouky, tvarohu a čekankového sirupu

Maso
Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Maso

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek Maso

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Předkrmy a chuťovky
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku Ryby a mořské plody

Kapr v kukuřično-bylinkové strouhance s bramborovým salátem – svěží sváteční klasika v moderním kabátku

Polévky
Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Předkrmy a chuťovky
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Předkrmy a chuťovky

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Sladké
Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Saláty
Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Babiš se navždy vzdává Agrofertu? Zápis vyvolává pochybnosti. Premiér trvá na svém Poslední příspěvek Vémoly před zadržením: Vidíme se v lepších časech, napsal při hudbě z Kmotra VÝSTRAHA na Štědrý den: Místy napadne až 20 centimetrů sněhu. Čekají se nebezpečné jevy

prima-zeny

Z farmy Vojty Kotka až do betléma. Vyzkoušejte se ve velkém ovčím kvízu Pavel Zedníček se těší, až bude po Vánocích. S manželkou se chystá do Thajska Libor Bouček o dodržování vánočních tradic: Replikujeme to, co dělali naši rodiče

prima-zoom

Zdrogovaný vrah dostal 50 let vězení Město pohlcené džunglí mělo 900 000 obyvatel. Jeho skutečný rozsah odhalil až laser Geniální padělatel bankovek s Leninem si vysloužil obdiv celého Sovětského svazu. Stejně ale musel do vězení

prima-fresh

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

prima-cool

Další únik traileru Spider-Mana 4 První trailer Avengers 5 byl oficiálně vydán v nejlepší kvalitě. Podívejte se na návrat Kapitána Ameriky 7 nejlepších filmů, v nichž se sešly dvě velké akční hvězdy

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Proč se líbat pod jmelím? Vánoční legendy o lásce a štěstí Vánoční tradice: Jak věštit z jablka a proč mít seno pod stolem? Nejlepší domácí recepty na vánoční punč s alkoholem i bez

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.